lördag 29 januari 2022

RYSSKRÄCKEN




RYSSKRÄCK -- EN RÖD TRÅD GENOM DEN SVENSKA HISTORIEN 

  1.  

Rädslan för Ryssland går som en röd tråd genom den svenska historien. Den oro många svenskar känner för Ryssland är alltså inget nytt. Men oron växer när Ryssland uppfattas som ett växande hot. Rysskräcken i Sverige går att historiskt spåra ända tillbaka till Medeltiden. När styrkor från Novgorod härjade och brände i Finland som då var svenskt, beskrevs angriparna som blodtörstiga barbarer. Rötterna till rysskräcken etablerades tidigt. Ständiga krig med det framväxande ryska väldet spädde på oro och hat. Gustav Vasa och hans efterträdare utnyttjade dessutom rysskräcken för att underlätta utskrivning av nya rekryter till de växande svenska stridskrafter som skulle försvara svenska besittningar på andra sidan  Östersjön. De som kom tillbaka till Sverige kunde berätta om rysk brutalitet och terror.

 


RIVALITET OCH ORO

Krigen mot Ryssland fortsatte och i början av 1800-talet tvingades Sverige avträda Finland till Ryssland. Medan Sverige blev en småmakt expanderade Ryssland och blev en stormakt och samtidigt härjade ryska förband längs den svenska kusten under många års tid.

När sedan Ryssland efter revolutionen 1917 blev en kommunistisk  diktatur blandades den gamla rysskräcken med kommunistskräck. 1939 anföll Sovjet Finland vilket också var ett indirekt anfall mot Sverige och rysskräcken tilltar. Sovjet fortsätter ta kontroll över det ena landet efter det andra i Europa efter andra världskriget.

Efter Berlinmurens fall 1989 kom Sovjetunionens sammanbrott och i Europas länder hoppades man på en ljusare framtid och man startade  nedrusta.

Men dessa förhoppningar har grusats under senare år. Under Putin strävar nu Ryssland efter att återta den ledande roll i Europa och världen som landet hade under Sovjettiden. En sådan ambition innebär risk för krig på nytt. Dagens händelser bekräftar denna oro.


Underlag: Mats Knutson




"Granarna" av Alf Henrikson publicerades som så kallad dagsvers i DN. den 1 april 1943, då var slaget vid Stalingrad avslutat.

GRANARNA

Från nordost kommer vintern och vildmarksskriet.

Från nordost kommer kölden och barbariet.

Från nordost kommer ulvens och snöstormens tjut.

Från nordost vandrar granskogen söder ut.

Den kommer och kväver konvaljer och björkar.

Alla ekbackar kommer den hit och förmörkar.

Alla häggar och gullvivor har den ihjäl.

Svart faller dess skugga i  människans själ.

Från sydväst kommer svalan och försommarskuren.

Från sydväst kommer värmen och all kulturen.

Från sydväst har vårt folksina boplatser nått.

Från sydväst kommer allt som är vackert och gott.

Mot allt detta till strid ser du granarna vandra.

Deras hord är på marsch att ta livet av andra.

Där den står finns ej rosor och lärkor och bin.

Där finns barrhögar bara och frän terpentin.

Den går framöver doftande dungar och lunder.

I dess struptag går lindar och körsbärsträd under.

Alla ljuvliga gräs dukar under däri.

Från nordost är den kommen med mörkt barbari.









 

 

 

 

 

     

    1.  

     

     

     

     

     

    fredag 28 januari 2022

    OFFENTLIG UPPHANDLING


    Ett tiotal myndigheter har använt sig av företag som anlitat svart arbetskraft, enligt en granskning som publicerades av SVT över helgen. Avslöjandet kom i kölvattnet av statsminister Magdalena Anderssons privata städhärva, men sätter fingret på ett genomgående problem i offentlig upphandling: Vi har för lite koll på vad våra skattepengar går till.
    De senaste åren har varningarna duggat tätt om att välfärdsstaten göder skuggsamhället. Det spelar ingen roll från vilket håll rösterna höjs; myndigheter, branschorganisationer eller fackförbund - ingen tycks vara särskilt nöjd med hur upphandlingssystemet fungerar. Ändå fortsätter regelverket att leverera flagranta exempel på sin egen dysfunktionalitet.


    Man kan tycka att det inte vore så svårt att skapa ett system där städfirmor som erbjuder halva timkostnaden jämfört med andra företag snabbt kan avfärdas som oseriösa, vilket Svenskt näringsliv har varnat för. Ändå är det precis till sådana företag som myndigheter, kommuner och regioner inte bara tillåts, utan i många fall tvingas, ge uppdraget. Enligt lagen om offentlig upphandling(LOU) har myndigheter skyldigheter att utvärdera anbud på andra grunder än prissättning, och begära att leverantörer förklarar onormalt låga anbud. Men eftersom pris är det enda objektiva kriteriet bli det allt vanligare att upphandlande tjänstemän i praktiken tvingas välja det billigaste alternativet, för att inte riskera juridiska tvister. Därför var det välkommet att fyra forskare i SNS Konjunkturrådsrapport, SNS är en mötesplats för kunskapsbaserad dialog om centrala samhällsfrågor, föreslog att ett betygssystem för offentlig upphandling införs, DN debatt 19/1. Den revolutionerande taktiken, kallad "Bondförnuft", är att upphandlande  myndigheter ska kunna ta hänsyn till om leverantören levererat en bra produkt tidigare vid andra tillfällen och att den tidigare beställaren varit nöjd, något som man inte har kunnat kontrollera i dagsläget.
    Flera sådana förslag behövs. Värt att notera är att nästan en femtedel av Sveriges ekonomi, 18 % av BNP, styrs av en helt annan "logik" än marknadens där balansen mellan pris och kvalitet brukar vara det som avgör produktens attraktivitet.
    Nu är det inte så att all offentlig verksamhet lämpar sig att drivas med "Bondförnuft". Hänsyn måste till exempel tas till risken för korruption.
    Men principen som forskarna lägger fram, att tjänstemännen ska få större utrymme att upphandla efter sunt förnuft, är en helt nödvändig förutsättning för att få ett sundare system.

    Underlag: Emma Hoen Bustos, ledarskribent





































     

    torsdag 27 januari 2022

    FEBRUARI 2022




                 

                                                         FEBRUARI MÅNAD 2022
    I februari fryser vi om öronen, skottar mer snö om ni bor norrut, lyssnar på koltrasten som nu är vår nationsfågel. Den blev det i hård kamp med skatan, men den sjunger ju inte lika vackert som koltrasten. Förr fick vi kämpa med  självdeklarationerna i februari månad. Men numera är vi datoriserade, i vart fall de flesta medelålders och yngre. Vi köper påskris och äter semlor, det började vi med efter jul. Påsken kommer i mitten av april, påskafton den sextonde.


                                                                             Exempel
    Dagen förlängs med två timmar i Skåne, två och en halv i Svealand och fyra timmar i Lappland

    OM PANDEMIN
    Allt fortare och i takt med att tiden går har det från flera håll uttryckts förhoppningar om att det nu får det vara slut på alla dessa regler och begränsningar i den personliga friheten. I vissa städer har man demonstrerat och kastat ägg och polisen har skjutit med sina vattenkanoner. Förhoppningarna om ett slut har på senare tid gäckats av det nya sydafrikanska viruset Omikron, som verkar ovanligt aktivt och sprider sig lätt. Men även Omikronet börjar tröttna, motarbetat som det är på alla fronter. Danska regeríngen har därför bestämt som första land att slopa alla virusbegränsningar för folk till kommande helg. Övriga, bland annat Sverige, torde snart följa efter.

    VAD HÄNDER I VÄRLDEN


    KYRKAN
    2 och 6 febr Kyndelsmässodagar ( Jungfru Marias kyrkogång)
    13 febr  Septuagesima, sjuttionde dagen före påsk
    20 febr  Sexagesima, sextionde dagen före påsk
    27 febr  Fastlagssöndagen, tre dagar före askonsdagen

    ÖVRIGT
      4-20 febr   VinterOS Peking (bara inbjudna kinesiska åskådare)
    5  febr  Melodifestivalen del 1
    6 febr  Samernas nationaldag
    14 febr Alla hjärtans dag
    24 febr  Sverigefinnarnas dag
    26 febr 1658 Freden i Roskilde. Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän blir
    svenska landskap igen!


    FEBRUARIS, GÖJE MÅNAD
    Tisdagen i Fastelagsveckan, alla änglars dag, skall man om något av örtlanden är öppet och fritt från snö, så frö med vad man haver. Dagen är lämpad att hugga timmer och annat trä ty det ruttnar inte. Det händer att lärkan kommer så här tidigt. Så länge hon sjunger före Kyndelsmäss, så länge är hon sedan tyst efter helgen. Om det fryser på Sankte Peders natt 22 februari, då fryser det därefter i 30 nätter. Då är det godt att hugga ved och hålla sig varm. Kommer tordön denna månaden är det tecken på plåga. Mest rika män dör. Man skall vakta sig för skälvan och hålla sig varm, ty denna månad orsakar mycken vätska i människan.
    Vakta dig för frosseri. Drick Agrimonia (åkermönja). På handen , på tummen må du låta dig slå åder. Men vakta dig för sjunde dagen, då görs ingen bot.
    Ät sur mat med vin och ättika. Solen löper i fiskens tecken.


    Underlag: De äldste i Sherwoodskogen och Cirka Nitti i Nikkaluokta



















                        

    tisdag 25 januari 2022

    ALMANACKAN



     I dag, 25 januari, har Paul namnsdag. Namnet kommer av latinets Paulus, som från början var ett romerskt släktnamn med betydelsen "den lille". Pål är en äldre nordisk form av namnet.

    Paulus var det namn som Saul från Tarsos antog efter sin omvändelse till kristendomen under en resa till Damaskus. Som aposteln Paulus, huvudpersonen i Apostlagärningarna och författare till tretton brev till de första kristna församlingarna, är han näst efter Jesus den mest framträdande gestalten i Nya testamentet. Det som i äldre tid högtidlighölls på dagens datum var hans omvändelse; därför bar dagen tidigast namnet "Pauli omvändelse". Den firades liksom de andra så kallade "apostladagarna" som halv helgdag i Sverige fram till 1772.
    Namnet Paulus finns i olika former överallt i den kristna världen.


    Den italienska formen är Paolo, den spanska Pablo, de äldsta svenska formerna var Paul, Pavel och Påvel. Povel Ramels namnform har bevarats som arvsnamn i den friherrliga ätten Ramel. Vid millennieskiftet bar 19 000 svenskar förnamnet Paul.

    Tillsammans med nyårsdagen och trettondedagen har Paulus eller Pålsmäss varit januaris viktigaste märkesdag. "Skiner solen så länge på Pålsmässodagen, att en drucken man hinner sadla sin häst, så blir det ett gott år", har man sagt i  Österbotten.


    Enligt norrländsk tradition har halva vintern gått när man kommer till Pålsmäss. Den dagen vänder sig björnen i idet och börjar suga på den andra ramen. Det är det gamla namnet Pauli omvändelse som har inspirerat till talesättet om björnen som vänder sig.

    Underlag: Björn af Klintbergs Namnen i almanackan











    måndag 24 januari 2022

    RYSK REVANSCH



     LÅNG VÄNTAN PÅ RYSK REVANSCH

    Vlademir Putin vill korrigera gamla oförrätter som Ryssland åsamkades då den ryska staten var utmattad efter Sovjetunionens sammanbrott och lade sig platt för USA och Väst. Men dessa idéer är inte alls nya.

    Kreml odlar övertygelsen om att den sovjetiska-- och sedan ryska ledarstaben-- blev lovade en massa saker av USA, och att de sedan blev dragna vid näsan när de före detta sovjetiska lydstaterna som Polen, Tjeckien, Ungern med flera gick upp i de västliga och europeiska strukturerna. Än värre när forna sovjetrepubliker, som de i Baltikum upptogs av Nato.
    Allt detta framställs i Moskva som en anti-rysk USA-konspiration, trots att Nato aldrig var särskilt piggt på att ta in nya, instabila länder. Väst var dessutom ganska ointresserat av Ryssland. Tvärtom berodde Natos utvidgning främst på att de nyligen befriade nationerna ville skaffa sig en försäkring så att de inte än en gång skulle hamna under den ryska stöveln.
    DN:s utrikeskorrespondent Michael Winiarski ( Stora journalistpriset 2010 för  reportage om jordbävningen i Haiti) gjorde en intervju med ambassadör Örjan Berner när han 1994 reste hem efter 5 års tjänst i Moskva. 1989 hade han tillträtt som sändebud i Sovjetunionen. Men efter Gorbatjovs reformer, en KGB-ledd statskupp i augusti 1991 som stoppades av Jeltsin, det sovjetiska imperiets upplösning och de baltiska staternas frigörelse, befann han sig plötsligt i en annan stat. Ett nytt Ryssland, med Sovjets baneman Boris  Jeltsin som folkvald president.


    Winiarski berättar från intervjun med Örjan Berner hur de diskuterade olika scenarier för Ryssland. Örjan Berner sade sig inte tro på den splittring av Ryssland som andra förutspådde, med reservation för att "tvärsäkra förutsägelser om Ryssland har en tendens att slå fel". På den punkten fick han rätt. Men han kom med ett memento, som i dag har en spöklik aktualitet:  -- Allvarligare är den ryska imperietraditionen, som gör att man vill bestämma över hela det före detta Sovjetunionens territorium. Denna drivkraft kan ställa till katastrofer om nya, mer aggressiva ledare får säte i Kreml.
    Hans farhågor kom att besannas fem år senare, då KGB-mannen Putin utnämndes till Jeltsins arvtagare.


    Den storryska nationalismen är inget påhitt av Putin. Redan under 1990-talet fanns en renodlad högerpopulist i Moskva som öppet uttryckte revanschtankar som andra ryska politiker bara mumlade m diskret. Han hette Vladimir Zjirinovskij (nedan).


    Han menade att Ukraina och alla övriga sovjetrepubliker som gått förlorade måste återtas, med våld eller med hjälp av ekonomisk utpressning.
    --Det är Väst som har tvingat Ryssland att retirera. En gång kommer detta att provocera fram ett svar, säger Zjirinovskij.

    I dag har vi kommit dit.


    Underlag;Michael Winiarski DN





































    fredag 21 januari 2022

    GANGSTERREGIMER


                                                  Vladimir Putin och Xi Jinpeng


     FÖR PUTIN ÄR INGET MER PATETISKT ÄN VÄSTLIGA  STATSLEDARES DEMOKRATIVURM. FÖR XI JING ÄR ENPARTISTATEN DEMOKRATI

    Världens autokratier är på frammarsch. Flera av de organ som fortlöpande granskar demokratiernas tillstånd bekräftar den  dystra bilden. Enligt institutet V-Dem (Varieties of Democracy) vid Göteborgs universitet lever nu 68 procent av världens befolkning i länder som inte är demokratier. De demokratiska landvinningar som gjordes efter Sovjetväldets upplösning är raserade.
    Det som gör utvecklingen extra bekymmersam är att autokratierna i dag har ingått nya allianser som gör det betydligt svårare att påverka dem. Till skillnad från forna tiders diktaturer samarbetar dagens auktoritära ledare och utbyter resurser i komplexa nätverk avseende ekonomiska transaktioner, övervakning och propaganda. Det som binder dem samman är inte ideologi utan kleptokrati och rå makthunger.

                                                          Alexandr Lukasjenko

    Ledare som Lukasjenko i Belarus, Xi i Kina, Putin i Ryssland, Erdogan i Turkiet och Maduro i Venezuela samverkar inte bara i syfte att berika sig själva och hålla sig kvar vid makten utan också för att mer effektivt kunna stå emot omvärldens motåtgärder.

                                                                Anne Appelbaum

    I en idérik artikel i decembernumret av The Atlantic kallar Anne Appelbaum gruppens medlemmar för "Autocrazy incorporated", en auktoritär allians som hjälper sådana som Lukasjenko och Meduro att behålla makten trots stark intern opposition och flagranta brott mot internationella lagar och normer. Kina har gjort massiva investeringar i Belarus 0ch Venezuela, som också mottar lån och annan värdefull assistans från Ryssland och Kuba. Det tycks inte hjälpa hur karismatiska opositionens ledare än är i dessa länder eller hur många människor de lyckas samla till gatudemonstrationerna. Mot sig har aktivisterna inte bara korrupta inhemska ledare som kontrollerar säkerhetspolisen och statliga bolag, som kan beordras göra investeringar på rent politiska grunder.

    Vad som också utmärker medlemmarna i maktalliansen är, enligt Appelbaum, att de inte längre bryr sig om utländsk kritik. Ledarna i Kuba och Venezuela avfärdar rutinmässigt alla synpunkter och klagomål som uttryck för imperialism.
    Kinas ledare har länge systematiskt försökt nedvärdera demokratin som styrelseform och framhåller ständigt enpartistatens företräden.

                                                        Aleksej Navalnyj

    Kremls statskontrollerade medier jublade när Amnesty International, missledd av ryska nättroll, under en period slutade beteckna Aleksej Navalnyj som "samvetsfånge", alltmedan Putin inte längre ids dölja sitt förakt för den dekadanta västvärlden.
    Vad vi ser är framväxten av ett nytt sätt att styra, en "Maduromodell", ledare som är villiga att betala vilket pris som helst, inklusive ett ohejdat dödande, ekonomisk kollaps, massfattigdom och internationell isolering för att hålla sig kvar vid makten. Ett annat exempel är Assad i Syrien som offrat halva nationen och de nygamla herrarna i Afganistan, som dagen efter maktövertagandet började döda sina företrädare.


                                                                Niclas Maduro
    Den ryska aggressionen mot Ukraina blir mer begriplig om den ses mot bakgrund av gangsterregimernas allians. Inget ter sig mer patetiskt för Putin än västliga statsledare som förmanar omvärlden att respektera demokrati och vill ge folket mänskliga rättigheter.
    Nya ekonomiska sanktioner ? De lär inte avskräcka en tidigare KGB-agent som lever avskild från folket och har miljarder i olika kassavalv. USA har i åratal använt sanktionsvapnet mot Iran, Kuba och Venezuela, med begränsad effekt.

    Sådant är världens tillstånd i dag, en värld som lever i skuggan av hotande klimatförändringar som kan komma att radikalt förändra förutsättningarna för ett fortsatt liv här på jorden.


    Underlag: SVT och Erik Åsard , författare och professor emeritus i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet













































     

    torsdag 20 januari 2022

    PUTIN SÖKER KRIGSORSAKER


     I fredags höll Folk och Försvar ett seminarium om Rysslands krig i Ukraina. Gudrun Persson från Totalförsvarets forskningsanstalt beskrev läget just nu som den potentiellt största säkerhetspolitiska utmaningen i Europa på länge. Ingen kan efteråt  säga, att ingen visste, avslutade hon.
    En annan av deltagarna , Fredrik Löjdquist, tidigare svensk ambassadör vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa /OSSE), och nu chef för Centrum för östeuropastudier vid Utrikespolitiska institute, kallade läget "utomordentligt farligt".
    Det här är ingen kris som bara berör Ukraina. Hela den europeiska säkerhetsordningen står på spel.


    Carl Bildt skrev i sin blogg på söndagen att " ny risk för en rysk militär offensiv mot Ukraina har ökat väsentligt sedan regimen ånyo krävt att få upprätta en intressesfär av samma art som föll samman för 30 år sedan. Kraven verkar formulerade för att bli avvisade, menade Bildt.

     Löjdquist  förklarade att det tycks som om Ryssland bygger ett "casus belli", ett skäl att starta krig.

    Ryssland vill ersätta dagens europeiska säkerhetsordning med en Jalta-lösning där öst och väst delar upp Europa. Enligt förbrytarsyndikatets logik vill han sedan, utan att bli störd, kunna bedriva verksamhet i hela sin del av Europa. Vad som händer i den andra delen tänker han inte lägga sig i. Men han tänker bedriva gråzonsaggressioner mot väst, diplomatiskt spel och propaganda för att skapa osäkerhet, inte om målet, men om hur långt regimen är beredd att gå. I likhet med maffians övriga metoder framställs valet som ett val mellan underkastelse och lemlästning.

                                                                   WP på sovjettiden

    Om Nato inte gör som Moskva vill återstår bara en militär lösning. Genom att hota med krig försöker Kreml stjäla nationell suveränitet från bland andra Sverige, Norge och Finland och ge sig själv ett veto mot beslut som Ryssland ogillar. Det handlar om att göra makt till rätt i det ryska grannskapet och inskränka på friheter som folkrätt och självbestämmande för alla berörda stater. På gangsterspråk handlar det alltså om utpressning, i sämsta fall med en pistol i nacken på offret.

    Ända sedan dåvarande presidenten Medvedev presenterade de ryska anspråken 2008 har tonläget succesivt höjts. Länderna i Nato och EU har dock konsekvent och tålmodigt förklarat för Kreml att det inte är aktuellt att dela på Europas intressesfärer. Utpressningen kommer inte att lyckas den här gången heller. Om Putin svarar genom att öka vapenskramlet runt Ukraina återstår att se.

    Hoten om mycket kraftfulla ekonomiska sanktioner från väst mot Ryssland skrämmer Putin. Den ryska ekonomin är för närvarande mycket svag. Sannolikt är det detta hot som just nu håller honom tillbaka. I fjol blev det tvärstopp i ekonomin, nu sjunker lönerna och priserna stiger och kapitalet flyr utomlands. Viken form sanktionerna kan få och hur verkningsfulla dessa kan bli avhandlades inte vid helgens seminarium enligt de mötesreferat som finns tillgängliga. Sannolikt är de kraftigt underskattade av svenska bedömare enligt tillgängliga referat från mötet.

    Underlag: Toröredaktionen och Olof Ehrenkrona



























































    onsdag 19 januari 2022

    VÅR BEREDSKAP ÄR INTE GOD


     På nyårsdagen höll Finlands president Sauli Niinistö sitt nyårstal och kommenterade de ryska hoten mot USA och Nato. Han var föredömligt klar på fyra punkter. De ryska kraven betecknades som ultimata; de rörde hela Europa, inklusive Finland, och inte bara Ukraina; de stred mot den europeiska säkerhetsordningen och Finland förbehöll sig rätten att behålla optionen att söka fullvärdigt medlemsskap i Nato.

    Ingen undgår att se skillnaden mellan Finlands tydliga reaktion och den vaga svenska. Det gäller värderingen av den ryska hotbilden, EU:s  roll och Nato-relationen. Vi har sagt nej till de ryska kraven att riva upp den europeiska säkerhetsordningen, men vi tvekar om EU:s satsningar på en gemensam försvarsförmåga.
    I svensk debatt uppmärksammas heller inte den inhemska propagandan i Ryssland, som för tankarna till andra ödesår som 1914, 1938-1939 och 1962. Den franske historikern och experten på post-sovjetiska Ryssland, Francoise Thom, gav nyligen i nyhetsbrevet "Desk Russie" ett antal oroande exempel på tonläget just nu.
    I Nato-frågan är det olyckliga beskedet i regeringsförklaringen, liksom senare från försvarsministern, att Sverige säger nej till medlemsskap. Sverige godtar alltså Kremls krav i substans, så länge vi bestämmer att inte ändra oss.

    I Finland har den socialdemokratiske statsministern understrukit presidentens budskap. Svenska folkpartiet och De gröna, tillsammans med Samlingspartiet, har som svar på den ryska noten flyttat fram positionerna i Natofrågan.
    Finland tillhör numera de länder runt Östersjön som satsar 2 % av BNP på försvaret, det vill säga Natokravet för medlemsskap. Sverige, i sällskap med Danmark, satsar fortfarande minst. Den rödgröna regeringen har konsekvent bromsat en ökning av försvarsutgifterna. Det gäller både nivån och tidsplanen och ännu ser vi ingen tendens till att den socialdemokratiska enpartiregeringen ändrar sinnelag trots den allt mörkare hotbilden. S-regeringens försvars- och säkerhetspolitik kombinerar ansvarslöshet med en otillräcklig förmåga att försvara landet. Det går inte ihop.


    Magdalena Andersson går just nu igenom sin första prövning som statsminister. Två frågor inställer sig. Kommer hon att våga göra vad som  krävs för att lösa krisen i ett brett samförstånd? Är hon ens medveten om krisens allvar?

    Underlag: Olof Ehrenkrona SvD och Toröredaktionen

































    måndag 17 januari 2022

    PYTHAGORAS SAMLADE VERK

    Pythagoras namn har satt skräck i många skolbarn runt om i världen i över tusen år. Han var den förste som  kallade sig filosof (en man som hyser kärlek till lärdom och vetenskap).
    Han är en av de få så inflytelserika män vars verk helt har försvunnit.

    Pythagoras föddes på den grekiska ön Samos omkring 570 f.Kr. och dog i Italien omkring 75 år senare. Nu för tiden är han mest känd som mannen bakom Pythagoras sats om 
    rätvinkliga trianglar, men han bidrog med långt mycket mer än denna sats för geometrin.


    Som ung var han en orädd resenär och  han gjorde omfattande arbeten inom matematik, politik, musik, astronomi, medicin och filosofi. Han slog sig ner i Kroton i Magna Graecia i Italien cirka 530 f.Kr. där han blev en  känd mystiker. Hans anhängare kallades för pytogaréer och företrädde en hemlig, asketisk filosofi som betraktade verkligheten som matematiska förhållanden. På Pythagoras tid hade dessa idéer stort inflytande, men pytagoréerna angreps av sina motståndare och undertrycktes effektivt till mitten av 400-talet f.Kr. 

    Pythagoras bestående inflytande kan knappast överskattas. Många forskare anser att Platon var starkt påverkad av Pythagoras läror och Bertrand Russel sa en gång:"Det är denne man vi har att tacka för matematiken". Ändå finns inte ett enda ord kvar av det Pythagoras skrev. Hans idéer är endast kända genom andras verk, främst skrifter som tillkom flera hundra år efter hans död.


    Pythagoras var verksam under en tid då den muntligs traditionen dominerade och hans läror spreds i första hand från mun till mun. Därför måste vi vända oss till verk av filosofer som Platon 1427 - 347 f.Kr. I Aristoteles, Aristoxenos, Diogenes och Herakleides (samtliga 300 f.Kr.) liksom till senare författare som Iamblichos (död 330 e. Kr.) för att förstå hans läror. Numera hävdar en del av de idéer som tillskrivits Pythagoras kan ha kommit från andra.
    Dessvärre är detta med Pythagoras försvunna verk ett mysterium vi aldrig kommer att kunna lösa.

    Underlag: "100 mysterier" av Daniel  Smith





























     

    söndag 16 januari 2022

    GÅRDSFÖRSÄLJNING AV VIN


    SMÅAKTIGHET VAR GRUNDPRINCIPEN NÄR VINFÖRSÄLJNINGEN VID VINGÅRDARNA SKULLE UTREDAS 

    Utredarna är då äntligen klara med ett förslag till gårdsförsäljning av vin. Förslaget, SOU 2021:95, ligger klart för beslut av riksdagen i närtid. Förhoppningsvis kommer utredarna att få bakläxa av riksdagen i flera olika avseenden. På några punkter, även om utredarna säger ja till gårdsförsäljning av vin, är utredarnas förslag sällsynt korkat. Eller vad säger ni om det här (SOU 2021:95):

    -   Gårdsförsäljningsutredningen föreslår att försäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till aktuell produkt eller tillverkningsstället.

    -   Mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas till:
        0,7 liter sprit
        3 liter vin
        3 liter andra jästa drycker, till exempel cider
        3 liter starköl

    -   Tillstånd från kommun krävs för försäljning

    -    Försäljning får endast ske mellan klockan 1000 och 2000

    OSV



    Det är med andra ord ingen större grad av frihet man tilltror svenska folket. Tvärtom är den så omgärdad av byråkratiska krav att frågan snarare är vilken nytta vi kommer att få av detta. 

    Det har vuxit fram hundratusentals tillverkare av sprit, vin och öl de senaste tio åren, de flesta småskaliga aktörer med mindre än fem anställda.  Att man skall behöva höra ett föredrag varje gång man handlar vin är så urbota dumt att man tror att man är utsatt för ett skämt. Andra gången man handlar vad blir det för  föredrag då, samma som första gången?  Och vad blir det senare och kommande gånger? 
    Även detta extremt kringskurna förslag är för mycket för mycket för Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg. Han menar i  AB 21/12 att gårdsförsäljningen ökar utbudet och blir farligt för ungdomar. Utredningen har inte dokumenterat några sådana farhågor.


    Det är sannolikt så att den som betalar kanske upp emot dubbla priset för ett hantverkstillverkat kvalitetsvin dricker mindre än dem som betalar ett lägre pris för att festa om en kväll. Att ge svenska tillverkare samma villkor som andra europeiska tillverkare är viktigt och handlar om att gynna jobb och hantverkskunnade i Sverige snarare än någon annanstans.
    Lindberg i AB för också fram andra luddiga teorier om att det finns mörka marknadskrafter som ska användas för att kringgå det som han kallar "folkviljan". Lindberg har inte förstått att folkviljan  är just vad folk tillämpar när de köper svenska kvalitetsprodukter på alkoholområdet. Den "folkvilja" Lindberg pratar om är de politiker som i många år hindrat folk från att handla från svenska gårdar. Att lägga sig i skötsamt folks dryckesvanor är inget allmänintresse, det är bara ett sosseintresse.

    Sossarnas ointresse för "folkviljan" verkar olycksbådande för dem inför höstens val. Sossarna talar om vikten av att förenkla för allt företagande, att minska byråkratin och låta människor bestämma själva. Det är de politiska frihetssträvandena som Lindberg med flera vill slå vakt om, som hindrat tillkomsten av gårdsvaruhandel i många år och inte de enskilda människornas fria vilja.

    Underlag: Mattias Svensson SvD och Toröredaktionen 




































    lördag 15 januari 2022

    STJÄRNORNA PÅ SLOTTET



     Tredje avsnittet av SVT:s "Stjärnorna på slottet" årgång 2022 visas i kväll (15 jan) från Bäckaskogs slott utanför Kristianstad i Skåne. Detta är tredje gången man sänder serien från Bäckaskogs slott.

    I kväll är det David Lagerkrantz tur att spela huvudrollen.


    Tidigare har Marika Carlsson och Carola Häggkvist haft sina dagar. Efter kvällens avsnitt med David Lagerkrantz följer Grynet Molvig 22/1 och serien avslutas med Per Anderson 29 januari.
    SVT:s avsnitt lär skall vara att sammanföra de fem igen vid midsommartid och då resa runt till de platser i Sverige där Marika Carlsson har vuxit upp sedan hon kom hit på 70-talet. En gång på 1970-talet fann man henne som ett litet undernärt och illa åtgånget  barn i ett dike i Etiopien, dit hon lagts för att dö.

    Även i år har alltså serien inspelats på Bäckaskogs slott.



    Bäckaskog grundades som premonstratenserkloster på 1200- talet.


    De första klostren i denna orden anlades vid staden Laon i Frankrike. Namnet kommer av "prementré", som betyder "förutsägelse".
    Orden blev betydelsefull under medeltiden, särskilt bland slaverna öster floden Elbe.
    I Sverige fanns kloster i Lund, senare Bosjökloster, i Övedskloster och i Tommarp.
    Ordensdräkten var vit ( se ovan).
    Orden upplöstes med franska revolutionen.

    KORT HISTORIK
    Bäckaskog grundades som premonstratenserkloster på 1200-talet.  Klosterverksamheten upphörde i Sverige vid reformationen 1537, då Bäckaskog övertogs av den danska staten. Det var därefter förläning  till de danska ätterna Ulfstand, Brahe, Bille och Parsberg. Slutligen överläts det med äganderätt till släkten Ramel. Efter freden i Roskilde1658 drogs slottet in till svenska kronan av Karl XI som förskönade slottet. 

    År 1956 skildes slottet från jordbruket. Slottet arrenderades av Gustav Ferlenius, som gjorde Bäckaskog till ett populärt turistmål. Sedan dess används Bäckaskog för konferenser och kurser och är öppet för  allmänheten. År 1996 köptes slottet av Statens Fastighetsverk.

    Underlag: Wikipedia





























    fredag 14 januari 2022

    EPA-TRAKTORNS DAG 15 JAN


    I dag den 15 januari är det EPA-traktorns dag. Enligt Transportstyrelsen finns idag 
    20 000 inregistrerade. Särskilt på Västkusten finns det många som firar den här dagen. I Halland finns 1000  av dem. Ock det tycks bli ändå fler.
     Namnet EPA-traktor syftade på låga priser och enklare kvalitet. Men så är det faktiskt inte numera, bilarna tycks bli allt elegantare. 
    För de yngre läsarna skull vill jag nämna att EPA var ett lågprisvaruhus (Enhetsprisaktiebolaget) som tillsammans med ett annat, Resia, försvann i mitten av 1900-talet.



    HISTORIK
    EPA-traktorerna började tillverkas i slutet av 20-talet och var ganska vanliga på 30-talet. 1939 fanns det ca 5 000 inregistrerade. EPA-traktorerna började användas i stor skala av ungdomen på 50-talet då de upptäckte att de fick köra före 18 år. 1975 beslöt den då sittande regeringen att EPA-traktorn skulle förbjudas, den ansågs trafikfarlig. Efter protester och en namninsamling (6 800 underskrifter) ändrade sig regeringen och EPA-traktorn blev kvar.

    I synnerhet Volvo Duett var lämplig att bygga om, man spärrade bara växlarna över 2:an så fick man rätt utväxling och kunde hålla rätt fart. På yngre bilar blev det problem, vägegenskaperna blev dåliga och många olyckor inträffade. Därför förbjöds nytillverkning av EPA-traktorer 1975. Men med hjälp av instruktionsböcker på internet var det enkelt för ungdomen att  justera motorerna själva.


    EPA-traktorerna får inte färdas på motorvägar och motsvarande men på andra  vägarna kan de ändå vara ett problem för övriga bilister eftersom de kör så långsamt. 

    EPA-traktorerna efter vägarna har blivit den moderna tidens ungdomsgårdar.
    De motorburna ungdomarna har det säkert trevligt men de lever ganska farligt.

    Underlag:Wikipedia