I dagens nummer av DN berättar Maria Schottenius i DN kulturdebatt, om ett möte med Tage Erlander. Det var vid tiden för Hajbyaffären som skakade Sverige och kungahuset.
I SVT:s "En kunglig affär" kan man följa den här "Hajbyskiten", som Tage Erlander kallade affären. I filmen kan man följa dåvarande överståthållaren , intrigmakaren Torsten Nothin, under en tid Sveriges justitieminister.
I tv-serien om Knut Hajbys kärleksrelation med kung Gustav V är överståthållaren den verklige skurken. Han var även i verkligheten en motsägelsefull gestalt med stora maktambitioner. I samband med midsommarkrisen 1941 då det diskuterades om den tyska Engelbrektdivisionen skulle tillåtas transporteras järnvägsledes genom Sverige från Norge till Finland. Då fördes Nothins namn fram som alternativ till vår dåvarande statsminister Per Albin Hansson, om denne skulle neka tyskarna tillstånd.
Enligt boken "Per Albin och kriget" reste Nothin till och med hem till Per Albin och frågad honom om han kunde tänka sig ingå i en samlingsregering ledd av honom själv. Per Albin svarade omedelbart nej.
Inför Tage Elanders 75-årsdag 13 juni 1976 följde Maria med honom som reporter för Aftonbladet till hans födelsehem i Ransäter och på födelsedagskaffe hos systrarna, en oförglömlig resa säger hon.
I kupén på tåget till Karlstad pratade Tage Erlander bland annat om Hajbyaffären och Kejneaffären, som båda i början på 1950-talet gick under beteckningen rättsröteaffärerna och som gällde anklagelserna att det fanns en homosexuell sammansvärjning i Stockholm som ägnade sig åt utpressning. En av de utpekade, statsrådet Nils Quensel valde att avgå ur regeringen och det här upprörde Tage Erlander fortfarande, 25 år senare.
Han ansåg att det var ett fruktansvärt övergrepp som smärtade honom.
Maria fortsätter sin intressanta berättelse och konstaterar att vid den här tiden, med tanke på ryktena kring Gustav V, hade det som skedde lätt kunnat få kungahuset att falla.
Det hade varit ett perfekt tillfälle för republikanerna, men ingenting som Tage Erlander önskade, han ville ha stabilitet. Dessutom sympatiserade han och Gustav VI Adolf med varandra. Erlander uppfattade den nye kungen som en "partivän".
I Tage Erlanders dagböcker står det rätt mycket om Hajbyaffären. Först tror han på de uppgifter han serveras. Men han börjar tvivla när han finner att Hajby mot sin vilja genom Nothins försorg spärrats in på sinnessjukhus och att han frisläpps först sedan han skriftligen intygat att allt han sagt om sina förbindelser med kungen är lögn. Erlander ställde efter detta några frågor till Nothin om vad som förevarit, men fick inga klarläggande svar. Erlander skriver i sin dagbok att "efter detta växte Nothins bitterhet mot mig".
Tage Erlanders misstro mot Torsten Nothin avtar inte genom åren. 24 april 1952 skriver han i sin dagbok: "Gårdagen fick jag i stor utsträckning ägna åt Hajbyskiten". Han ser hur korrupt myndigheterna agerat för att skydda kungen och uppskattar inte Torsten Nothin, spindeln i detta nät. Erlander skriver: "Han skall få allt sitt byk tvättat vad det lider så långt det går".
Han känner sig senare tvingad att besöka Nothin på hans sommarställe Sjöåkra i Småland. Om detta säger Tage: "Det blev visst inte så tråkigt. Men värmlänningar brukar sällan förstöra kalas". Så slutar också Marias berättelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar