lördag 15 januari 2022

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET



 Tredje avsnittet av SVT:s "Stjärnorna på slottet" årgång 2022 visas i kväll (15 jan) från Bäckaskogs slott utanför Kristianstad i Skåne. Detta är tredje gången man sänder serien från Bäckaskogs slott.

I kväll är det David Lagerkrantz tur att spela huvudrollen.


Tidigare har Marika Carlsson och Carola Häggkvist haft sina dagar. Efter kvällens avsnitt med David Lagerkrantz följer Grynet Molvig 22/1 och serien avslutas med Per Anderson 29 januari.
SVT:s avsnitt lär skall vara att sammanföra de fem igen vid midsommartid och då resa runt till de platser i Sverige där Marika Carlsson har vuxit upp sedan hon kom hit på 70-talet. En gång på 1970-talet fann man henne som ett litet undernärt och illa åtgånget  barn i ett dike i Etiopien, dit hon lagts för att dö.

Även i år har alltså serien inspelats på Bäckaskogs slott.



Bäckaskog grundades som premonstratenserkloster på 1200- talet.


De första klostren i denna orden anlades vid staden Laon i Frankrike. Namnet kommer av "prementré", som betyder "förutsägelse".
Orden blev betydelsefull under medeltiden, särskilt bland slaverna öster floden Elbe.
I Sverige fanns kloster i Lund, senare Bosjökloster, i Övedskloster och i Tommarp.
Ordensdräkten var vit ( se ovan).
Orden upplöstes med franska revolutionen.

KORT HISTORIK
Bäckaskog grundades som premonstratenserkloster på 1200-talet.  Klosterverksamheten upphörde i Sverige vid reformationen 1537, då Bäckaskog övertogs av den danska staten. Det var därefter förläning  till de danska ätterna Ulfstand, Brahe, Bille och Parsberg. Slutligen överläts det med äganderätt till släkten Ramel. Efter freden i Roskilde1658 drogs slottet in till svenska kronan av Karl XI som förskönade slottet. 

År 1956 skildes slottet från jordbruket. Slottet arrenderades av Gustav Ferlenius, som gjorde Bäckaskog till ett populärt turistmål. Sedan dess används Bäckaskog för konferenser och kurser och är öppet för  allmänheten. År 1996 köptes slottet av Statens Fastighetsverk.

Underlag: Wikipedia





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar