I fredags höll Folk och Försvar ett seminarium om Rysslands krig i Ukraina. Gudrun Persson från Totalförsvarets forskningsanstalt beskrev läget just nu som den potentiellt största säkerhetspolitiska utmaningen i Europa på länge. Ingen kan efteråt säga, att ingen visste, avslutade hon.
En annan av deltagarna , Fredrik Löjdquist, tidigare svensk ambassadör vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa /OSSE), och nu chef för Centrum för östeuropastudier vid Utrikespolitiska institute, kallade läget "utomordentligt farligt".
Det här är ingen kris som bara berör Ukraina. Hela den europeiska säkerhetsordningen står på spel.
Carl Bildt skrev i sin blogg på söndagen att " ny risk för en rysk militär offensiv mot Ukraina har ökat väsentligt sedan regimen ånyo krävt att få upprätta en intressesfär av samma art som föll samman för 30 år sedan. Kraven verkar formulerade för att bli avvisade, menade Bildt.
Löjdquist förklarade att det tycks som om Ryssland bygger ett "casus belli", ett skäl att starta krig.
Ryssland vill ersätta dagens europeiska säkerhetsordning med en Jalta-lösning där öst och väst delar upp Europa. Enligt förbrytarsyndikatets logik vill han sedan, utan att bli störd, kunna bedriva verksamhet i hela sin del av Europa. Vad som händer i den andra delen tänker han inte lägga sig i. Men han tänker bedriva gråzonsaggressioner mot väst, diplomatiskt spel och propaganda för att skapa osäkerhet, inte om målet, men om hur långt regimen är beredd att gå. I likhet med maffians övriga metoder framställs valet som ett val mellan underkastelse och lemlästning.
Om Nato inte gör som Moskva vill återstår bara en militär lösning. Genom att hota med krig försöker Kreml stjäla nationell suveränitet från bland andra Sverige, Norge och Finland och ge sig själv ett veto mot beslut som Ryssland ogillar. Det handlar om att göra makt till rätt i det ryska grannskapet och inskränka på friheter som folkrätt och självbestämmande för alla berörda stater. På gangsterspråk handlar det alltså om utpressning, i sämsta fall med en pistol i nacken på offret.
Ända sedan dåvarande presidenten Medvedev presenterade de ryska anspråken 2008 har tonläget succesivt höjts. Länderna i Nato och EU har dock konsekvent och tålmodigt förklarat för Kreml att det inte är aktuellt att dela på Europas intressesfärer. Utpressningen kommer inte att lyckas den här gången heller. Om Putin svarar genom att öka vapenskramlet runt Ukraina återstår att se.
Hoten om mycket kraftfulla ekonomiska sanktioner från väst mot Ryssland skrämmer Putin. Den ryska ekonomin är för närvarande mycket svag. Sannolikt är det detta hot som just nu håller honom tillbaka. I fjol blev det tvärstopp i ekonomin, nu sjunker lönerna och priserna stiger och kapitalet flyr utomlands. Viken form sanktionerna kan få och hur verkningsfulla dessa kan bli avhandlades inte vid helgens seminarium enligt de mötesreferat som finns tillgängliga. Sannolikt är de kraftigt underskattade av svenska bedömare enligt tillgängliga referat från mötet.
Underlag: Toröredaktionen och Olof Ehrenkrona
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar