måndag 3 januari 2022

SPANSKT KUNGABESÖK



För några veckor sedan togs det spanska kungaparet emot i Stockholm med all pompa. Kung Felipe VI av huset Bourbon har även titlarna kung av Jerusalem och kejsare av det Bysantiska riket, fast det här står nog inte på visitkortet längre.
Vad få vet idag är att under några veckor 1870 fanns det en möjlighet att det spanska kungahuset skulle byta namn och heta Bernadotte.
Åren runt 1870 hade varit ytterst turbulenta i Spanien. Den regerande drottningen skickades i exil. Några högre militärer hade tagit makten. Den starkaste av dem hette Juan Prim y Prats.


                                                   Juan Prim y Prats
Det var republik, men ministerpresidenten Prim ville återskapa monarkin. Han sökte över Europa efter en lämplig kung och fann prins Oscar, hertig av Östergötland i Sverige.


Oscar var då 192 centimeter lång, en ståtlig man, 41 år gammal , gift med prinsessan Sofia av Nassau. Paret hade fyra söner och en dotter. Oscar var aktiv sjöofficer men också flitig skald med många tryckta dikter. Prinsens namn hade blivit känt i Europa för bara några år tidigare hade han blivit föreslagen för tronerna av Danmark, Grekland och Polen, nu erbjöd generalen Prims sändebud  Oscar den spanska tronen.
Prins Oscar funderade inte så länge. Just då var Oscars bror, Karl XV,  kung av Sverige. Men kungen hade ingen tronföljare och hans hälsa var ytterst bräcklig. Han var bara fyrtiofyra år men ett liv med vin, kvinnor och sång hade brutit ner hans hälsa. Han var blek, hålögd och reste ofta utomlands för vård. Han hade, trots sin hälsa, vilda planer på omgifte. Den tilltänkta bruden var mycket ung, en förmögen polsk grevedotter, Maria Krasinska. Förberedelserna var intensiva.

                                                              Karl XV
Oscar som fruktade att hans svenska tron skulle driva ifrån honom, var djupt bekymrad och följde varje drag i processen. Den kaotiska situationen i Spanien gjorde att han lätt kunde avfärda det spanska erbjudandet. "Jag bockad och tackade, och så var den saken ur världen", skrev Oscar till den franske utrikesministern. Italienske kungasonen Amadeus av Savoyen blev vald. General Prim blev strax mördad för sitt förräderi mot republiken.
Hemma i Stockholm kunde Oscar andas ut och förbereda sig för den betydligt tryggare svenska tronen som blev ledig två år senare.

Underlag: Herman Lindqvist




























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar