lördag 1 januari 2022

DET SISTA BILÄVENTYRET?


På annandag  jul 2021 började en bil brinna på E4 i höjd med Nyköping. Köerna blev kolossala av jultrafikanter bara efter några minuter.

Vid tillfället var två av oss ur bloggredaktionen inne i Nyköping och skulle just åka tillbaka till Nysätter som vi kommit ifrån. Vi hade firat jul där. För att inte fastna i bilköerna valde vi att åka småvägar tillbaka till Nysätter.
Det var sent på eftermiddagen och hade börjat mörkna. Vi färdades i en hyrbil från Eurocar, vår bil var fortfarande kvar på verkstaden efter en tidigare trafikolycka, som vi berättat om i en tidigare blogg (Strul).
Vi hade ingen brådska, åkte med ca 40 km/t. De här småvägarna är smala, ca 5 meter och ganska kurviga. I ett backkrön möter vi plötsligt en bil med tända helljus. Han höll ganska hög fart.
När han bländat av kunde jag se att han låg mitt i vägen och att ett möte inte var möjligt. Jag svänger höger ner i snömodden vid dikeskanten. I samma stund brakar han förbi oss med hög fart. När han passerade hördes en kraftig smäll på vänster sida av vår bil.
När vi passerat styrde jag upp på vägen, minskade farten för att klara ut incidenten med den andre föraren. Men han var reda försvunnen.
På en parkering kunde jag se att vår backspegel var avslagen och med den hållaren för signalljuset på vänster sida. Det här sticker ut en dryg decimeter utanför bilsidan. Den andra bilen hade uppenbarligen skalat av allt detta från vår bil och vi hade väl skalat av honom på motsvarande sätt.
Bilarna hade sålunda passerat varandra med någon decimeters lucka, med andra ord några decimeter från en frontalkrock, där fartskillnaden mellan oss lär ha varit ca 100 km/t.
Det är inte svårt att räkna ut hur bilarna skulle ha sett ut efter en sådan sammanstötning och hur passagerarna i båda bilarna hade mått efter en sådan olycka.
Jag ringde polisen och redogjorde för det hela. Föraren i det andra fordonet hade ännu inte hörts av.
Efter den här olyckan var båda i vår bil övertygade om att aldrig någonsin lämna statskyrkan. Marginalerna var riktigt små den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar