tisdag 25 januari 2022

ALMANACKAN



 I dag, 25 januari, har Paul namnsdag. Namnet kommer av latinets Paulus, som från början var ett romerskt släktnamn med betydelsen "den lille". Pål är en äldre nordisk form av namnet.

Paulus var det namn som Saul från Tarsos antog efter sin omvändelse till kristendomen under en resa till Damaskus. Som aposteln Paulus, huvudpersonen i Apostlagärningarna och författare till tretton brev till de första kristna församlingarna, är han näst efter Jesus den mest framträdande gestalten i Nya testamentet. Det som i äldre tid högtidlighölls på dagens datum var hans omvändelse; därför bar dagen tidigast namnet "Pauli omvändelse". Den firades liksom de andra så kallade "apostladagarna" som halv helgdag i Sverige fram till 1772.
Namnet Paulus finns i olika former överallt i den kristna världen.


Den italienska formen är Paolo, den spanska Pablo, de äldsta svenska formerna var Paul, Pavel och Påvel. Povel Ramels namnform har bevarats som arvsnamn i den friherrliga ätten Ramel. Vid millennieskiftet bar 19 000 svenskar förnamnet Paul.

Tillsammans med nyårsdagen och trettondedagen har Paulus eller Pålsmäss varit januaris viktigaste märkesdag. "Skiner solen så länge på Pålsmässodagen, att en drucken man hinner sadla sin häst, så blir det ett gott år", har man sagt i  Österbotten.


Enligt norrländsk tradition har halva vintern gått när man kommer till Pålsmäss. Den dagen vänder sig björnen i idet och börjar suga på den andra ramen. Det är det gamla namnet Pauli omvändelse som har inspirerat till talesättet om björnen som vänder sig.

Underlag: Björn af Klintbergs Namnen i almanackan











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar