tisdag 4 januari 2022

SVENSKA ALMANACKAN


Med hjälp av Bengt af Klintberg och boken "Namnen i almanackan" har vi tidigare i dessa rader visat på en del intressanta namn och namnbärare, både kända och okända för många. Vi tänkte fortsätta på den vägen. Kom gärna också med egna förslag på någon som ni tycker att vi skall lyfta fram. Redaktören tar sig friheten börja med ett par närstående.

Gunnar var en gammal kär kusin som dessvärre somnade in nyligen. Begravningsgudstjänsten äger rum efter trettonhelgen 7 januari 2022 i Upplands Väsby.
Hans namnsdag inföll 9 januari.

Namnet Gunnar var  vanligt i Norden under vikingatiden och medeltiden. Man ser ofta namnet på runstenar. Namnet blev mycket känt och spritt av Snorre i "Njals saga", som ungdomar läst i skolorna fram till i vår tid. Huvudpersonen var Gunnar, "Gunnar på Lidarände".
I nyare tid har namnet bevarats främst i de västra landskapen. Men i stort sett var namnet sällsynt under hela 1800-talet, tills författarna Gunnar Wennerberg (Gluntarna) och Viktor Rydberg (Vapensmeden) gjorde namnet populärt igen. Under 1910- och 1920-talen
hörde namnet till de populäraste mansnamnen i Sverige. Vid millennieskiftet bars namnet av omkring 139 000 svenskar.

                                                          Uråsa slott 1946

Nästa namn är Ulf.
Ulf var svåger till bloggredaktören. Hans namnsdag inföll  19 april.
Han avled  i fjol och begravningshögtiden äger rum i Vaxholm 10 januari 2022.

Ulf är också ett gammalt nordiskt namn, taget direkt från substantivet "varg". Femininformen är Ylva.
Ulf förekommer ofta på runstenar, särskilt i Götaland. Namnet har burits av många kända män som  lagman Ulf Gudmarsson på Ulvåsa (bilden ovan,  som visar slottet som är om- och tillbyggt flera gånger). Han var gift med den heliga Birgitta.
Namnet Ulf har bevarats av några svenska adelsätter, som Bonde och Sparre, men förblev länge okänt bland bondebefolkningen. Först på 1900-talet upplevde namnet en renässans och blev ett av de vanligaste pojknamnen. Vid millennieskiftet hette omkring 
60 000 svenskar Ulf. Den vanliga svenska smeknamnsformen Uffe är en officiell namnform i Danmark.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar