Runt om i världen och även här hemma är vi inne i ett skede med ett ökande antal smittade i covid-19 och dess olika varianter. Är man vaccinerad, helst med 3 sprutor, är risken för att bli allvarligt sjuk tydligen ganska liten enligt expertisen. I Sverige ser det ut så här i början av januari:
¤ Påbörjat vaccination. Fått en dos: 85,9%
¤ Är över 12 år. Fått två doser: 82,0%
¤ Är över 18 år. Fått tre doser: 30,4%
Många politiker tror att vårt resande därför kommer att ta ny fart under 2022. Därför kan det finnas anledning att se sig om efter bra resmål under året inom rimligt avstånd. Ett sådant är den fantastiska saltgruvan Wielisczka nära Krakow i Polen.
Den här saltgruvan, 327 meter djup, har varit i bruk under 900 år. Den ligger i utkanten av Krakow och var under medeltiden en av de största och mest lönsamma industrierna i världen. Saltet var viktigt och medeltidens motsvarighet till dagens olja.
En vittberest fransman noterade på 1700-talet att saltgruvan inte var mindre imponerande än Egyptens pyramider. Miljontals besökare, kungligheter och celebriteter, bland andra Goethe och Sara Bernhardt, verkar ha delat hans entusiasm över att utforska underjordiska labyrinter med passager, grottor, underjordiska sjöar och skulpturer av polska hjältar, alla utskurna i den kristallina klippan.
De har också förvånats över den geniala gamla gruvutrustningen. Gruvan är fortfarande i drift och ger omkring 20 ton salt per dag. Men sedan mitten av 1700-talet har den också blivit mer och mer en turistattraktion. Varje millimeter av gruvan är formad för hand
Kapellet som mäter 64 gånger 17 meter är 12 meter högt, tog 32 år att "bygga". Det innebar bland annat att man fraktade bort tjugotusen ton salt.
Kapellet är rikt utsmyckat och allt är gjort för hand av salt. Altaret, kandelabrar och skulpturer och andra religiösa tillbehör är underbart vackra. Kända polska män och kvinnor i den polska historien finns också avbildade i många grupper.
60 kilometer väster Krakow ligger Auschwitz och systerlägret Birkenau.
Har ni hotellrum i Krakow passar det bra att besöka saltgruvan en dag och Auschwitz nästa om ni nu vill se båda anläggningarna.
Under andra världskriget tillverkades stora delar av tyskarnas flygplan Messerschmitt Bk 109 i Wieliczka.. Alltför skrymmande delar fick tillverkas på annat håll, gruvgångarna var för trånga.
Underlag: "501 fantastiska resmål" av Bounty Books (delvis).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar