lördag 18 mars 2023

BARENS VÄRSTA FYLLO


Att höra Donald Trump prata om Ukrainakriget är som att återuppleva en mardröm som man trodde försvunnit.
Det är inte Putin som är det största hotet mot USA, säger Trump i en  ny video, utan "de USA-hatande människorna som företräder oss" - underförstått Joe Biden. 
I ett enkätsvar till Fox News nyligen kom Trump omedelbart in i sin vanliga sinnesstämning: det mest påträngande fyllot på baren. "Om jag var president skulle det här hemska kriget ta slut på 24 timmar, eller mindre. (Ledarna) måste träffas och snabbt fixa ett avtal. Det kan fixas lätt om det sköts av rätt president".
Tack, då vet vi.
Hans förväntade republikanske huvudmotståndare, Ron DeSantis, svarade på samma enkät. För första gången säger han att kriget inte är ett vitalt intresse, och att USA måste prioritera inhemska problem.
Han kallar kriget en "territoriell dispyt" och säger att "fred måste vara målet" utan att reflektera över vad en fred på Rysslands villkor skulle kunna innebära för Ukraina, Europa, Nato och USA självt. Även om DeSantis ännu står en bit från Trump är han mer angelägen om att distansera sig från Bidenadmnistrationens helhjärtade stöd för Ukrainas frihetskamp.

En sak har Trump rätt i, mitt i sina bardiskmonologer. Europa måste vara berett att betala mer, både till Ukrainas försvar och till sitt eget. En mätning i slutet av januari visar att 40 % av de republikanska väljarna tycker att USA ger för mycket stöd till Ukraina - i mars i fjol var siffran 9 %.
Andra republikanska kandidater, som Nikki Haley, har en rimligare attityd till kriget, men de är i klar minoritet. Man ska väl inte ge upp hoppet om Roland Reagans parti, men med en republikansk president kommer många att ropa efter mer USA-imperialism, inte mindre.

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar