fredag 3 mars 2023

Xi OCH LUKASJENKO ÄR DÅLIGA FREDSDUVOR


Xi Jinpings tolv punkter för fred i Ukraina har mötts med skepsis. Att ryssallierade Belarus president Alexandr Lukasjenko under ett besök i Peking säger att han stöder dem till fullo gör inte Pekings fredsplan mer trovärdig.
Lukasjenko lämnar ett tredagarsbesök i Peking med ett antal avtal med Kina i bagaget. Det handlar om ökat samarbete i allt från handel och jordbruk till turism och sport. Deras vänskap är "oförstörbar", förklarar Xi Jinping.

Det är tydligt att Kina jobbar på sin roll som ledare i en alternativ världsordning, som styrs av andra principer än i liberala demokratier.
Samtidigt har landet på senare tid klätt på sig fredskostymen. Lukasjenkos besök skedde bara någon vecka efter att Kina presenterat tolv punkter som ska leda till fred i Ukraina.
Här ingår att alla länder har rätt till territoriell integritet. Samtidigt efterlyser Kina vapenvila och att fredsförhandlingar kommer igång.
Men, som kritiker påpekat, här  står ingenting om vad som skall hända med de områden som Ryssland ockuperat under kriget. Från Ukrainas perspektiv är risken uppenbar att de förblir ryska om konflikten bara fryses där den är nu.
Att den frågan lämnas därhän är typiskt för det balansstycke Kina försöker sig på. I den ingår att  behålla den nära relationen med Ryssland men samtidigt framstå som en neutral fredsmäklare. Kina har inte någon gång kritiserat den ryska invasionen.

I Peking uttryckte både Xi Jinping och Lukasjenko sin djupa oro över konflikten och sitt "extrema" intresse för att det blir fred så snart som möjligt. Lukasjenko ställde sig bakom Pekings fredsplan. Men fredsduvorna Xi och Lukasjenko flyger dåligt.
Innerligheten i önskan om fred kan ifrågasättas med tanke på att Belarus låtit ryska trupper invadera från sitt territorium och också fungerat som plats för ryska vapenlager. På senare tid har oron dessutom ökat för att Belarus aktivt ska stödja Ryssland i kriget i Ukraina med trupper. 
Nyligen offentliggjorde USA dessutom uppgifter om att Kina överväger att sända vapen och ammunition till Ryssland, något som Kina har förnekat.

Med sina nära rysskopplingar framstår möjligheterna för Kina och Belarus att förhandla fram en fred som Ukraina kan godta som mycket små.

Underlag: Marianne Björklund, DN:s korrespondent 

















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar