torsdag 9 mars 2023

SLUTA GULLA MED MULLORNA




 I Stockholm hölls nyligen en konferens under namnet "Revealing the Islamic republic´s game plan", där iranier i exil diskuterade vad EU och västvärlden kan göra för att stötta det iranska folket i deras kamp för frihet och demokrati. En kamp som förekommit i omgångar men exploderade när 22-åriga Mahsa Amini förra året greps av moralpolisen och misshandlades till döds på grund av att hennes slöja satt fel.

Slagorden "Kvinna-liv-frihet" har skallat över världen och fungerat som en väckarklocka, ett uppvaknande som lett till att EU infört flera sanktionspaket mot Iran.
Men det räcker inte, menade man på konferensen. Unga människor fängslas, torteras och mördas medan världen tittar på.

Som ordförandeland i EU har Sverige en viktig roll att spela, och på konferensen uttalades önskemål att utrikesminister Tobias Billström i EU skall driva frågan om att klassa det islamiska revolutionsgardet IRGC som en terroristorganisation.


IRGC är den väpnade delen av Irans milis, grundad av Ayatollah Khomeini med syftet att bevara, sprida och krossa allt motstånd mot den islamiska revolutionen. Det är alltså inte en armé som är till för att skydda det egna folket, utan snarare tvärs om, en armé mot folket.
Det lades fram flera bevis på varför IRGC uppfyller de kriterier som krävs för att kunna klassas som en internationell terrororganisation. Utöver att bekämpa sitt eget folk har de även varit inblandade i internationell terror. De har utfört flera attentat mot synagogor i Tyskland, liksom mord och kidnappningsförsök mot exiliranier i andra länder.

                                                           Salman Rushdie

Ett tidigt exempel på iransk terror mot yttrandefriheten är den fatwa som Khomeini utfärdade 1988 mot författaren Salman Rushdie, en fatwa som begränsat hans liv i årtionden. Som en direkt följd utsattes han förra året för att knivattentat vid ett framträdande i USA och förlorade härvid synen på ett öga.
Det har även riktats flera hot mot redaktionen på den franska satirtidningen Charlie Hébdo. Man nämnde även det terrordåd som utfördes av den shiamuslimska milisen Hizbollah, som står under Irans inflytande. Dådet utfördes mot det judiska centret AMIA i Buenos Aires i juli 1994, 85 personer dödades och över 300 skadades, det värsta attentatet i Argentinas historia.
USA  satte redan 2019 upp IRGC på sin lista över terrororganisationer. Det har även Bahrain och Saudiarabien gjort. Men alltså inte EU! De har haft annat på sin agenda men landade i att hellre utlysa sanktioner mot enskilda individer. På konferensen påpekades att förutom de ekonomiska sanktioner som automatiskt skulle medfölja, skulle det framför allt ha stor psykologisk betydelse. Iran vill inte ha sin milis klassad som en terrororganisation tillsammans med Al Qaida, IS och Boko Haram.


Iran är ett av de länder som avrättar flest människor per capita. Landet är en stor sponsor av terrorism och islamisk fundamentalism. Iran har fortsatt att utveckla sitt kärnvapenprogram och exporterar nu drönare till Ryssland mitt under pågående krig mot Ukraina. Detta borde i sig räcka för att varna för en eftergiftspolitik gentemot Irans mullor.  

Underlag: Toröredaktionen och Suzanne Gottfarb, gästkrönikör SvD.












 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar