onsdag 1 mars 2023

VASALOPPET


 Om några dagar, den 5 mars, går starten för  2023 års Vasalopp i Mora. Loppet går alltid av stapeln den första söndagen i mars. I fjol firade loppet sitt 100-årsjubileum. Det allra första Vasaloppet gick av stapeln den 19 mars 1922. 119 startade då. Vann gjorde Ernst Alm, Norsjö, på tiden 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder.

 Många historier har cirkulerat i alla tider om Gustav Vasas äventyr i Dalarna, de flesta har diktats ihop av Gustav Vasas egen krönikeskrivare Peder Svart. Men historiskt belagt är att han kom till Morabygden vid jultid 1520 för att resa folket till kamp mot Kristian II. Han påminde dalkarlarna om hur förfärliga tidigare danska fogdar varit, men dalkarlarna var ointresserade av hans tal. Gustav Vasa fortsatte därför mot Norge. Därifrån hoppades han kunna ta sig till Tyskland där han hade bundsförvanter.

Vägen till Norge gick via Sälen. Eftersom skidåkarkonsten, såvitt vi vet, inte var så utbredd bland uppländska stormän är det sannolikt att Gustav Vasa gick på snöskor, red eller åkte i en släde. Skidor förknippades främst med jakt i det gamla bondesamhället. Duktiga skidåkare fanns emellertid, så kallade skidkarlar, men de anlitades främst för militära ändamål.
I vilket fall som helst tog det tid för Gustav Vasa att ta sig fram. Medan färden pågick hann folket i Mora ändra sig. Bud lär ha anlänt från Mälardalen med redogörelser om danskarnas framfart. Alltså sände man iväg en styrka skidkarlar för att hämta tillbaka Gustav Vasa och göra uppror. Skidkarlarna hann ifatt honom i Sälen i  januari 1521. Snart  var befrielsekriget ett faktum.

                                          Starten har just gått år 2022

Vad var orsaken till den inledande oviljan att bistå Gustav Vasa?
I och med att Kristian blivit kung hävdes blockaden mot Sverige. Det blev fred vilket gynnade de järnmalmsexporterande storbönderna. Att gripa till vapen mot en kung som man inte visste mycket om var inte välbetänkt. Så varför ändrade sig bönderna plötsligt?
Kristian II lanserade under vintern 1520-1521 ett handelskompani som skulle underställas Hansan. Lägg därtill att Kristian som var djupt skuldsatt, införde en omfattande extraskatt. Till råga på detta införde han ett påbud att alla bönder skulle fråntas sina vapen. Allt detta var en krigsförklaring mot dalkarlarna. Att i detta läge kalla tillbaka Gustav Vasa var logiskt. Han befann sig på nära avstånd från Mora, han hade goda kontakter med det mellansvenska frälset.


Gustav Vasa åkte alltså inte Vasaloppet. Han for åt fel håll,  från Mora till Sälen och sannolikt åkte han inte skidor, men det gjorde däremot skidkarlarna som hämtade honom.
Vad hade hänt om dalkarlarna inte hunnit ifatt honom? Folket i Mora hade tvingats välja någon annan hövitsman som senare valts till riksföreståndare. Och Gustav Vasa hade aldrig blivit kung. Och Vasaloppet hade aldrig blivit av.


Underlag: Dick Harrison.  Jourhavande historiker.























































                                          







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar