fredag 18 augusti 2023

DET BLIR ETT LÅNGT KRIG

                                                        LÄGET 13 AUGUSTI 2023

Ryssland kan inte vinna över Ukraina men kriget kommer heller inte att ta slut inom överskådlig tid. Det skriver separatistledaren och politikern Alexander Chodakovskij på sin telegramkanal på torsdagen:
"Kan vi slå ner Ukraaina militärt? Nu eller inom en snar framtid - nej", skriver han. " I vår verklighet kommer saker och ting att sluta i en vapenvila - en fas av varken fred eller krig".
Alexander Chodakovskij  för befälet över den så kallade Vostokbataljonen, som ukrainarna under veckan tvingade ut ur samhället Urozjaine efter hårda strider. Ryssarna försöker nu återta sina förlorade positioner, men en talesman för den ukrainska generalstaben, Andrij Kovalev, säger enligt sajten Ukrinform att de ukrainska soldater har befäst det nytagna området och beskjuter fiendens linjer med artilleri.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war, ISW, skriver att den ukrainska motoffensiven genomförs längs tre avsnitt varav västra delen av Zaporizjzja, där Urozjaine ligger, är den ena.

Under torsdagen gick Ukrainas försvarsdepartement ut med en kampanj som ska förmå fler att ansluta sig till armén. Kampanjen har som motto att få de tilltänkta soldaterna att övervinna sin rädsla, skriver Reuters.
"Vi är alla levande människor och vi måste alla övervinna denna rädsla för att segra", sa Ukrainas vice fösvarsminister Hanna Maliar som konstaterade att medborgare, som är i den åldern att de kan komma i fråga, är skyldiga att hålla sina personliga uppgifter uppdaterade på de rekryteringskontor som finns.

En kraftig brand har utbrutit i den ryska storhamnen Novorossiysk vid  Svarta havskusten. På bilder på sociala medier syns väldiga svarta rökmoln bolma upp från hamnområdet. Hamnen är en av de största i Ryssland och ett viktigt nav för bland annat utförsel av den olja som skall finansiera kriget för Ryssland. Branden är en stor långsiktig framgång för Ukraina.
Ett par andra framgångar är att ett fartyg med ukrainsk spannmål har nått Turkiet. Vidare : USA tillåter nu att Danmark och Nederländerna skickar amerikanska stridsflygplan av typen F16 till Ukraina. De två länderna har haft ansvar för att kordinera utbildningen av ukrainska piloter. Så fort piloternas utbildning är klar får flygplanen användas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

                                              General Dynamics F-16 Fighting Falcon


Underlag: Clas Svahn, DN




























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar