söndag 20 augusti 2023

LÖGNAREN OCH FUSKAREN DONALD TRUMP


 TRUMP FUSKADE I FEL DELSTAT - ÅTALET I GEORGIA KAN STÅ HONOM DYRT

Åtalet i veckan mot Donald Trump och hans 18 medhjälpare för valfusk i Georgia framstår alltmer som det mest betydelsefulla hittills. Det är inte uppenbart vid en första anblick.
Brottsanklagelserna i federal domstol i Florida snuddar i praktiken vid förräderi. Trump undanhöll medvetet topphemliga dokument från regeringen. Han riskerar därmed 20 år i fängelse, och hans  egen tidigare justitieminister har beskrivit bevisen mot honom som urstarka.
Åtalet i Washington tidigare i augusti för försöken att välta demokratin efter  valet 2020, är på sätt och vis ännu mera omvälvande. Det är väckt av justitiedepartementets egen åklagare och gör tydligt att Trumps kuppförsök var en medveten komplott mot det amerikanska styrelseskicket och inget annat. För det riskerar han ytterligare 35 år.

Åtalet i Georgia på måndagen ligger nära det i Washington i sak, men gäller expresidentens brott i delstaten specifikt. De 13 åtalspunkterna riktar in sig på Trumps försök att ändra valutgången, mest omtalat genom att förmå valförrättare att "hitta" drygt 11500 avgörande röster.
För det riskerar han 20 fängelseår till. Det som gör åtalet i Georgia så intressant är juridiken, och i någon mån slumpen.

Åtalen mot Trump i Florida och Washington är federala. Det ger honom unika möjligheter att ogiltigförklara dem om han blir president igen.
Han behöver i praktiken bara beordra justitiedepartementet att lägga ner dem, alternativt benåda sig själv.
Med Georgia är det annorlunda. Åtalet där är väckt av delstatens egen åklagare. Justitiedepartementet kan inte lägga ner det, eftersom justitiedepartementet bara har inflytande över federala ärenden.
Och döms Trump kan ingen president benåda honom eftersom presidenten bara kan benåda personer som dömts federalt.
Inte ens Georgias guvernör - normalt republikan - kan hjälpa honom. Till skillnad från de flesta andra delstater saknar han nämligen benådningsrätt.

Inte undra på att Trumps advokater kämpar benhårt för att få rättegången flyttad till federal nivå.
Utsikterna för det bedöms dock som små, och troligast är att domstolsförhandlingarns inleds i Georgia i mars - efter rättegången i Washington men före den i Florida.
Samma månad hålls Republikanernas primärval i 28 delstater.
I skrivande stund leder sannolikt Trump i alla dessa. Men det kan inte uteslutas att han sitter i fängelse när det blir presidentval nästa gång 2024.


Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar