Ungefär samtidigt som president Zelenskyj anlände till Sverige i lördags regnade Kremls missiler över den ukrainska staden Tjernihiv, sju personer dödades, däribland en 6-åring. Ett hundratal skadades, alla civila.
De ukrainska dödssiffrorna har ökat kraftigt under 2023, främst längs fronten. Amerikanska regeringskällor bedömer att cirka 70 000 ukrainska regeringssoldater har dött sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februai 2022. (New York Times 18/8). Ytterligare 120 000 tros ha skadats.
Det är klart färre än på den ryska sidan - 120 000 omkomna och 180 000 skadade, tror USA - men redan fler dödade än antalet stupade amerikanska soldater under hela Vietnam-kriget. Samma regeringskällor betonar att kriget torde fortsätta ytterligare lång tid.
Den svenska Rysslandskännaren Gudrun Persson gör samma bedömning. "Putin kommer inte att ändra inriktning förrän Ukraina är inom den ryska intressessfären. Så jag kan inte se annat än att det blir ett långvarigt krig", säger Gudrun Pesson till DN (18/8).
Men Ryssland har enorma problem. Förlusterna längs fronten saknar motstycke. Stridsmoralen vacklar. Medelklassen som skjuter kriget ifrån sig är svår att mobilisera. Den dalande rubeln visar en ekonomi under stark press.
Samtidigt går vissa grundfakta inte att komma ifrån. Den ryska armén är tre gånger så stor som den ukrainska. Och den ryska maktapparaten är nu så investerad att kriget lär "rulla på" till och med om Putin försvinner, säger Persson.
Mot den bakgrunden efterfrågar allt fler ett perspektivskifte, även i Sverige. Göteborgs-Postens Adam Cwejman varnar för att kriget "har låst sig" och att ett fullständigt ryskt nederlag är en förhoppning utan förankring i verkligheten.
Göran Greider på Dala-Demokraten låter ungefär likadant.
Ingen av dem förespråkar fredsförhandlingar, tvärtom, men den logiska slutsatsen av resonemangen är att en sådan lösning åtminstone måste ligga i korten.
Men en sådan lösning är inte realistisk. En sådan överenskommelse med Kreml är inte värd pappertet den är skriven på - eller för att citera Persson "Ryssarna ger sig inte. Även om de har signerat ett fredsavtal och dragit sig tillbaka kommer de igen. Det som i själva verket kommer att avgöra kriget", påpekar hon, "är uthålligheten och enigheten i väst".
Framför allt i Europa, bör man kanske tillägga, USA har dragit det överlägset tyngsta lasset hittills. Det är ingen självklarhet på sikt. En majoritet av amerikanarna motsätter sig redan mer stöd till Ukraina., enligt en mätning av CNN härom veckan. Kriget äger rum på europeisk mark och kommer i hög grad att avgöras i europeiska huvudstäder.
Därför var det viktigt att Sverige i dagarna utlovade ett stödpaket i miljardklassen till Ukraina, det trettonde i ordningen.
Danmark och Nederländerna går ännu längre och skickar flera stridsplan. Det har stor betydelse. Den ryska dominansen i luften har starkt försvårat den ukrainska motoffensiven.
Sverige bör inte vara sämre. När vi formellt blir en del av Nato kan det bli aktuellt att även skicka JAS Gripen till Ukraina. "Sveriges stolthet", konstaterade Zelenskyj på Harpsund när Gripen kom på tal och log för första gången under Sverige-besöket.
Underlag: Ledare DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar