måndag 21 augusti 2023

UKRAINSKA MUSÉER TÖMS AV "RYSKA EXPERTER"

 

SEDAN RYSSLANDS INVASION AV UKRAINA HAR HUNDRATALS KULTURARVSPLATSER ATTACKERATS, FÖRSTÖRTS OCH SKADATS. PLUNDRINGEN LEDER TILL KONFLIKTENS KÄRNA - OCH SÄRSKILT SYMBOLISKT ÄR STÖLDERNA AV  DET SKYTISKA GULDET.

Skyterna var redan under antiken mytomspunna stäppfolk som behärskade Ukraina, Kaukasus och Sibirien under århundraden runt vår tideräknings början.
De lämnade få byggnader och monument efter sig , men oerhört rika gravar med mängder av guldföremål.
I Ryssland skulle skyterna omsvärmas av samma mytomspunna och nationalromaniska myter som vikingarna i Skandinavien. Det frihetsälskande och våldsamma stäppfolket beskrevs som en motpol till det dekadenta väst.
I dagens Ryssland har skyterna åter aktualiserats och arvet utnyttjas av politiker och högerextrema grupper som vill skapa ett euroasiatiskt imperium med utgångspunkt i Donbass.
Aleksander Dugin, som ibland betraktas som ideologen bakom Putins invasion av Ukraina, är en av dem som starkast framhäver det skytiska arvet. En annan är försvarsministern Sjojgu.

                                                              Skytisk guldskatt

Redan efter annekteringen av Krim 2014 började jakten på det skytiska guldet . Det var på Krim och i övriga Ukraina som skyterna levde kvar längst. På Krim plundeade ryssrna alla muséer och gravplatser i  jakten på guld och andra värdeföremål.
Särskild betydelse har skyterna fått för relationerna mellan Ryssland och Ukraina, eftersom det var i Ukraina de flesta fynden fanns, de som Ryssland eftertraktade så hårt.

Sedan mars 2022 har hundratals, om inte tusentals, kulturarvsplatser attackerats, förstörts eller skadats i Ukraina: kyrkor, teatrar, bibliotek, muséer, fornminnen etc.
UNESCO har verifierat 260 platser som skadats eller förstörts.  Andra källor hävdar att förstörelsen är än mer omfattande. Enligt Ukrainias kulturministerium skadades eller förstördes i fjol närmare 1200 platser och monument varav 453 bibliotek och 63 muséer. Mellan mars 2022 och januari 2023 skadades minst 1595 platser enligt Conflict Observatory med hjälp av konfliktkartor från NASA. Bakom projektet ligger Yale-universitetet och Museiinstitutionen Smithsonian.

I slutet av 1944 organiserade Stalin särskilda plundringsenheter, de så kallade Trofébrigaderna. Att Sovjet hämnades Tredje rikets plundringar av Ryssland kan var förståeligt. Men Trofébrigaderna gick betydligt längre än så. När Sovjet kontrollerade Central - och Östeuropa efter världskriget påbörjades plundringar i kolossal omfattning.
Enbart från Tyskland förde Trofébrigaderna med sig 2,6 miljoner konstverk, 6 miljoner böcker och kilometervis med arkivmaterial tillbaka till Sovjet. Under 1945 transporterades omkring 400 000 tågvagnar  med byte till Sovjetunionen.

Plundring kan i krig ha flera syften. Det kan drivas av girighet, brist på disciplin eller uppmuntras som belöning eller betalning till de egna truppewrna. Men plundring är också ett politiskt vapen, ett verktyg för att nå politiska mål. För nazisterna var plundring ett sätt att åstadkomma etnisk utrensning, inte bara av Europas judar utan också av polacker, tjecker, ungrare, ryssar och ukrainare.

När ryska "experter" utsända från Moskva snart åttio år senare dyker upp framför ukrainska muséer går historien igen. 
Enligt vittnen organiserades plundringen av Chersons konstmuséum i slutet av förra året av"ryska experter" som bistods av kollaboratörer och ryska soldater. De kom i bussar från Krim och tömde muséet på kort tid. Rysslands plundringar och medvetna förstörelse av Ukrainas kulturarv har två tydliga mål.Det handlar om att skingra och förstöra allt som kan legitimera en unik ukrainsk identitet separat från den ryska samt att stjäla föremål som inte legitimerar den ryska närvaron i Ukraina. Det skytiska arvet är ryskt och inte ukrainskt.
Skyter, ett folk förälskat i oregerlighet och våld, det är vi, skrev den ryske poeten Bjursov redan 1916. Men han var inte den förste . Redan Aleksandr Pusjkin hävdade att han var en skyter förkroppsligad. "Jag vill dricka som en barbarisk skyter."

Bakgrund: Anders Rydell (texter).





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar