lördag 1 maj 2021

BOLUND SATT VID BARNBORDET


Många höjde förvånat på ögonbrynen när regeringen startade sin pr-karusell kring miljö- och klimatminister Per Bolunds medverkan i Joe Bidens klimattoppmöte förra veckan. Men på måndagen visade det sig att Bolund inte alls "kickade igång mötet med sitt tal andra dagen", som tidningarna antytt. I själva verket satt Bolund aldrig i samtal med stormaktsledarna. Han deltog bara i ett rundabords-samtal med en grupp länder som inte var inbjudna till själva toppmötet. Bland dem till exempel Senegal, Kazakhstan, Kap Verde, Equador och Andorra. "Han fick sitta vid toppmötets barnbord", som moderate riksdagsledamoten Hans Bali elakt men mycket träffande formulerade det.


I det pressmeddelande som i förra veckan gick ut från Miljödepartementet om klimattoppmötet stod mycket riktigt att det var ett rundabordssamtal han deltagit i. Per Bolunds glädjestrålande uttalande till TT att "Sverige fick inleda och sätta tonen för hela mötet" måste alltså sorteras in under rubriken livlig fantasi som barn brukar ha när de skall berätta hemma om barnkalaset de varit på.
Detta blev pinsamt tydligt när Per Bolunds ytterst kortfattade mötesmanus publicerades på regeringens hemsida. Huvudpunkten var att göra reklam för ett klimatmöte i Stockholm juni 2022. Därutöver delade Bolund ut sockervadd till deltagarna


 runt barnbordet: "Vi måste öka våra klimatambitioner", "Den gröna omställningen är bra för alla", "Tillsammans ska vi leva upp till vad vi lovat våra barn".

Och nog för att sötsaker kan sätta tonen när många barn är församlade, det vet alla som någon gång arrangerat ett barnkalas. Men ska Sverige få sitta vid det klimatpolitiska vuxenbordet i framtiden får vi nog åtminstone skicka någon som kan fylla upp kostymen först.

Underlag. Toröredaktionen och Peter Wennblad, SvD









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar