måndag 3 maj 2021

SATSA PÅ ALPACKOR


 Landets troligen första kommunala alpackor finns i Söderköping.
Idén kom av att en chef på arbetsmarknadsenheten i Söderköping hörde forskare prata om att samspelet mellan människor och hästar kan stärka människor som mest sitter hemma och har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden.
I just Söderköping har också kommunen i flera år jobbat med hästar som en del av rehabiliteringen för att få deltagare vidare till studier eller i arbete. "Men Jörgen ville satsa på mindre djur än hästar".

Alpackorna finansieras av Europeiska socialfonden. Skattepengar i arbete således, och det blir intressant att se hur Söderköpings långtidsarbetslöshet kommer att påverkas av att alpackorna trätt i tjänst.


Alpackan är släkt med laman och på håll även med kamel och dromedar. Man får verkligen hoppas att det går bättre för Söderköpings alpackor än för det famösa kamelcentret i Angered utanför Göteborg. Sex år efter starten åtalades ägaren av kamelcentret för bedrägerier i miljonklassen. Elva miljoner från Arbetsförmedlingen hade hamnat i ägarens egna fickor. Vi skrev en blogg om kamelcentret för några år sedan då kamelcentret  var under uppbyggnad.
Några storslagna planer för alpackornas del har man sannolikt inte i Söderköping. De ingår i en arbetsmarknadsinsats riktad mot dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och "få deltagarna att fokusera utanför sig själva". Hanteringen av djur, anser man, fungerar också som ett verktyg för att sänka stressen hos deltagarna och få dem att må bra. Man lägger stora förväntningar på djurrikets förmåga att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. 2009 berättade journalisten Maciej Zaremba om när man i Botkyrka kommun ville förse kurdiska kvinnor med en egen get för att få ut dem ur hemmen.


Visst kan okonventionella metoder vara motiverade, långtidsarbetslösheten är påfrestande både för den enskilde och kommunen. Men välmenade åtgärder måste följas upp. Och ibland är själva grundidén fel. Kanske är det bästa med Söderköpingsprojektet att det är så anspråkslöst. Tre alpackor kan vara trevliga att ha men framför allt så de gör ju ingen skada heller.

Underlag: Tove Livendahl via Toröredaktionen


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar