tisdag 18 maj 2021

TERRORORGANISATIONEN HAMAS


 HAMAS ÄR INGA PALESTINSKA FRIHETSHJÄLTAR

Netanyahu har förvisso varit mera intresserad av israeliska bosättningar än av förhandlingar med palestinierna. Men det var inte han som startade kriget. Utan Hamas. En första missil avfyrades från Gaza mot Israel förra måndagen. Sedan dess har det kommit tusentals, och dödat tio israeler. För Hamas anser att urskillningslös eld mot israeliska civila är lämplig vedergällning för alla verkliga och påstådda oförrätter. 


Hamas är en islamistisk terrororganisation, precis som USA, EU och många andra har förklarat sedan lång tid tillbaka. Självmordsattentat, blodiga bombdåd och mord har varit en central del av dess "krigföring". Alla israeler betraktas som legitima mål. 
Fortfarande vägrar Hamas att erkänna Israels rätt att existera, och fredssamtal förkastas följaktligen som meningslösa. Organisationens stadgar är fulla av antisemitiska konspirationsteorier om judisk strävan efter världsherravälde.


I Gaza tog Hamas makten genom en kupp 2007, varefter den palestinske presidenten Mahmoud Abbas rörelse Fatah kastades ut. Sedan dess har Gaza  varit en enpartidiktatur, där bara terrorbröderna i Islamiska jihad tolereras.
Yttrandefrihet är Hamas monopol. Dissidenter fängslas, torteras och avrättas summariskt. Den arabiska vårens demokratikrav tystades brutalt. Missilfabriker och annan militär infrastruktur göms i tätbefolkade bostadsområden och i tunnlar under bostadshusen. Vanliga palestinier i Gaza utnyttjas på så vis som mänskliga sköldar.
Arsenalen av raketer och andra missiler av varierande räckvidd och träffsäkerhet, har smugglats in eller tillverkats i Gaza enligt anvisningar från Iran. Att utöka vapenförråden  är alltid prioritet ett mellan krigen och långt mer angeläget än att tillgodose invånarnas behov.

Detta är viktigt att förstå: Hamas lever på våldet och på att vidmakthålla den väpnade konflikten med Israel. Utan den vore terroristerna ingenting. Ett aggressivt utbrott då och då är deras livsluft, och den här gången var Jerusalem förevändningen. Hamas försöker likställa sig självt med det palestinska folket men misslyckas alltid.


Netanyahu och Hamas drar nytta av varandra. Israels premiärminister och de nationalister han omger sig med ser gärna att extremister styr och splittrar palestinierna och låter Qatar finansiera regimen i Gaza och terroristerna behöver Netanyahu för att personifiera fienden.


Människorna i Gaza hukar under Hamas tyranni men lider fruktansvärt i det pågående kriget. Hittills ska drygt 200 civila palestinier ha dödats. Dessvärre skulle ett eldupphör med Hamas vid spakarna bara leda till att man ägnade all uppmärksamhet och alla resurser åt att fylla vapenlagren inför nästa drabbning.
Men en vapenvila skulle i alla fall sätta stopp för  dödandet på båda sidor. Detta är nödvändigt nu.

DN 18 maj 2021





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar