måndag 31 maj 2021

JUNI



                                                                       JUNI 2021

I juni ser vi syrenerna blomma, de skall  ju enligt gammal hävd komma när häggen har blommat ut. Prästkragen slår ut och rågen går i ax. Goda år kan ju rågen vara ännu tidigare: "Ger Erik ax (18 maj), ger Olof (29 juli) kaka".
Såvitt känt slutar skolorna i början på juni även det här pandemiåret. Svalorna flyger högt och sommarsolståndet kommer 21 juni.
Dagen är 17 timmar i Skåne, drygt 18 i Svealand och det är dagsljus dygnet runt i Lappland.

Inte tänker vi på att juni har fått namn efter Juno, vilket var romarnas namn på himladrottningen, överguden Jupiters maka, henne som grekerna kallade Hera.
Jupiter, som i genitivform heter Jovis, därav jovialisk. Han lär skall  ha varit just sådan, fryntlig och trevlig. Annat var det med hans grekiska motsvarighet Zeus, som ständigt var otrogen mot sin maka Hera. 
Men Juno var ett aktningsvärt väsen som bland annat slog vakt om äktenskapets helgd. Hon dyrkades av de romerska kvinnorna under namnet Matrona och av mödrar och barnaföderskor även som Juno Moneta, rådgiverskan. Grekernas Hera hade samma uppgifter, men hennes tid gick mest åt till att bevaka sin man Zeus kvinnoaffärer.

                                                        Nationaldag 6 juni

DEN NÄRMASTGE FRAMTIDEN
Snart har halva Sveriges befolkning fått minst en vaccinspruta. Pandemin tycks nu vara i avtagande. Myndigheterna, med Stefan Löfven i spetsen, har börjat skissa på hur avvecklingen av alla restriktioner skall gå till, och man har börjat med juni där man aviserat om åtskilliga lättnader både utomhus och inomhus. Några större evenemang har man redan nu gett besked om:
-  Vansbrosimningen är inställd
-  Vätternrundan går av stapeln 2 - 5 september
-  Göteborgsvarvet går 11 september
-  Lidingöloppet genomförs 24 september - 3 oktober
-  Stockholm maraton går 9 oktober
Tidigare har man beslutat att djur- och nöjesparker kan hållas öppna men tillåtna besökstal har varierat. Antalet deltagare vid möten,  på restauranger osv har också varierat hit och dit liksom öppet- tider, spritservering mm på krogarna. Det reder väl ut sig snart får vi hoppas.

BONDEPRACTICAN,  tryckt i år
Juni midsommarmånad
Uti denna månad skall man akta sig för mycken sömn och om morgonen bruka Taktuka (grönsaker) med Ätticka och friskt Källvatten och må man äta Ruteblad, förty de är icke skadliga. Men akta dig för Ost och Svinfläsk och för allt som stekt är.

VÄDER OCH MAT
Ju mera det regnar, säger jag dig,
på S:t Johannis dag (24/6) tro mig,
dess mindre Hasselnötter bli då till.
Därför stek lök, jag dig råda vill,
eller i stället Rofvor äta,
och därmed Nötterna förgäta.
Är vädret Helge Lekamens dag klart,
det betyder godt år utan alla faror.


Mycket är oklart inför den närmaste framtiden, men det klarnar säkert snart. Det viktigaste konstaterandet vi kan göra just nu är att det värsta är över!
Nu återstår en ganska lång tid för återhämtning och återgång till normalläge, vad nu detta är för något, är det ungefär som  vi hade det innan pandemin slog till? 

De allra bästa sommarhälsningar till er alla från oss i Sherwoodskogen genom
Robin och Marion.

Underlag: Alf Henrikson
                  De äldsta i Sherwoodskogen
                  Cirka Nitti i Nikkaluokta














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar