tisdag 25 maj 2021

LUKASJENKOS FLYGPLANSKAPNING



 GANGSTERN LUKASJENKO KRIMINALISERAR DEMOKRATIN

I sommar är det 30 år sedan kriget i det sönderfallande Jugoslavien inleddes. Granatkrevaderna signalerade den aggressiva nationalismens breda comeback i Europa. Samtidigt slog projektilerna hål i den mur som i demokratiska samhällen markerar gränsen mellan politisk maktutövning och gangstervälde.
I byarna och längs vägarna i ex-Jugoslavien var det inte sällan de laglösa som dikterade lagen. Det var som om Hells Angels hade fått polisbrickor.

Nu ser vi mönstret på nytt men på en högre nivå.


Ryssland, fortfarande att betrakta som en global stormakt, styrs av en giftmördare, en bossarnas boss, med kalsongburet novitjok som ett, inte längre så hemligt, vapen. Och en av hans mer grovhuggna underbossar har i dagarna etablerat sig som flygplanskapare. I söndags tvingade Aleksandr Lukasjenko, med hjälp av ett falskt bomblarm och ett jaktplan, ett Ryanairplan att landa i Minsk. Allt för att hans säkerhetsapparat skulle kunna  gripa två av passagerarna, en ung regimkritisk journalist och hans flickvän.

Den demokratiska världen har uttryckt bestörtning och chock, men borde inte vara förvånad. Genom alla tider har rövarhövdingar överfallit resenärer, plundrat dem eller tagit dem som gisslan. På ett sätt är det bra att Lukasjenko så öppet visar vem och vad han är: en gangster, men en gangster som kan skicka polisen på sina fiender.

                                         Flygplanet som tvingades landa

I en demokratisk rättsstat hade han suttit i fängelse. I Belarus är han alla fängelsers och tortyrcellers överdirektör. Det är uppochnedvända världen, bara de hederliga riskerar att gripas.
I nyhetsrapporteringen ser man ju numera att somliga begår brott för att de är hårdföra nationalister. Putin och Lukasjenko visar att också det omvända gäller: de iscensätter sig själva som hårdföra nationalister därför att de begår brott och vill kamouflera den verksamheten. Folket plundras i folkets namn.
En av journalistikens viktigaste uppgifter i en demokrati är att granska makthavarna Det gillas inte av dem som fyllt skattkammaren med stöldgods och fängelsehålorna med oskyldiga. Det är därför Lukasjenko låter sina knektar slå mot nyhetsredaktioner och sätter in flygplan i jakten på en ung reporter. Putin och Lukasjenko är kriminella som gör allt för att kriminalisera demokratin.

Raman Pratasevitj, journalisten som kidnappades, har varit med om att grunda nyhetsplattformen Nexta, som publicerat mängder av videor som visar polisvåldet under protesterna mot Lukasjenko.  Enligt tidningen "Die Zeit" har han också publicerat en film om Lukasjenkos undangömda rikedomar. I Ryssland väckte Aleksej Navalnyj sensation i fjol med en film om Putins palats.
Det är sådant som i gangstrarnas värld kallas "terrorism" och "uppvigling". Det är för sådana brott som personer som Navalnyj och Pratasevitj  jagas och fängslas.

Underlag: Per Svensson, DN























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar