torsdag 27 maj 2021

LITTERÄRA GESTALTER

Bonniers utgav för länge sedan en ny sorts uppslagsbok med titeln "Litterära gestalter" av Hans Levander. Man frågar sig naturligtvis vad är en litterär gestalt?
Man kan väl säga att det är alla dessa namngivna eller namnlösa som skymtar i sagor och legender, som beskrivs i klassiska epos och romaner, som ligger till grund för operor och operetter, som träder fram som hjältar i fornnordiska eller antika tragedier och dramer, som kommer till tals i poesi och musikdramatik. Det är alla de berömda människorna i böckernas värld, inte deras författare men väl de vördade bibelgestalterna. Inte minst är det ett myller av kvinnor och män, älskade, hatade, ödesdrabbade släkter som vi möter i romanlitteraturen, i dikter, i filmens värld och på teatern.

Vi skall i de här spalterna prova hur ni som läsare ställer er till några exempel på vad så kallade litterära gestalter kan råka ut för.
Vi börjar med en fornnordisk sagogestalt, Aslög.

Aslög var en dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhilde. Han hade fått sitt namn sedan han med sitt svärd dödat draken Fafne. Efter Sigurd Fafnesbanes död tog Brynhildes bror Heimer hand om flickan. Han fruktade för hennes liv och gömde henne därför i sin harpa och vandrade omkring som harpspelare.


Men Heimer blev själv dödad, varefter Aslög växte upp hos nya fosterföräldrar under namnet Kraka.
Den danske kungen Ragnar Lodbrok fick se Kraka och blev kär i den fattiga flickan. För att pröva hennes klokhet befallde han henne att komma till honom varken klädd eller oklädd, mätt eller hungrig, ensam eller i någon  människas sällskap.
Hon infann sig då endast höljd i ett fisknät och sitt långa hår, tuggande på en lök och med en hund som följeslagare. Så blev hon Ragnar Lodbroks maka.


                                               Kraka och Ragnar Lodbrok

Kraka var ständigt trogen Ragnar . Hon födde honom fyra söner.
Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Sigurd Ormiöga.
Björn Järnsida blir så småningom kung över Sverige. I hans ätterulla återfinns bl a
Erik Segersäll och Olof Skötkonung.

Ragnar Lodbrok gjorde många vikingafärder. År 845 intog han Paris efter att med 120 skepp ha seglat uppför Seine. På sin ålders höst försökte han med en stor flott besegra den engelske kungen Elle. Men denne var på sin vakt och i en drabbning stupar Ragnar.
Men en av hans söner, Ivar Benlös, överlever och får ett område i England som mansbot efter sin far. 

Historien om Aslög/Kraka förekommer till delar i Snorres Edda.

Underlag: Hans Levanders bok 

  


























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar