fredag 14 maj 2021

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET


 I dagarna har det tillkännagetts att de nya namnen till årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" är klara. Här är årets deltagare:
Per Andersson
Marika Carlsson
David Lagercrantz
Grynet Molvig
Carola Häggkvist
Alla de här kommer att berätta om sina liv på Bäckaskogs slott  öster Kristianstad. Bäckaskog var också platsen för programmet 2013 och 2014.
Första avsnittet sänds på nyårsdagen 2022.

Deltagarna torde vara välkända för den svenska allmänheten. Bäckaskog är kanske inte lika känt. Därför kan det finnas skäl att berätta något om slottet.

BÄCKASKOGS SLOTT
Slottet ligger i Kristianstads kommun på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Det har en historia som sträcker sig från 1200-talet, då slottet var ett kloster. Bäckaskogs slottskapell ingår  i anläggningen. I dag är slottet hotell, restaurang och konferensanläggning. I slottsparken finns bland annat en örtagård med krydd- och medicinalväxter.


                                                       Flygfoto över slottet

HISTORIA
Bäckaskog grundades som kloster på 1200-talet men upphörde vid reformationen 1537, då klostret övertogs av den danska staten. Klostret var känt för att ta emot pengar och gåvor från dem som ville ha förlåtelse för sina synder. Mot slutet av 1500-talet gavs slottet som förläning åt en rad danska ätter, Ulfstand, Brahe, Bille, Parsberg. Slutligen överläts det med äganderätt till släkten Ramel. Skåne blev svenskt efter freden i Roskilde 1658. 1684 drogs det in till svenska kronan av Karl XI och blev boställe för översten vid Södra skånska kavalleriregementet, men var som regel utarrenderat.
 Karl XV ingrep för att försköna slottet. Oscar I arrenderade egendomen 1845, men 1853 överlät han kontraktet på kronprins Karl, sedermera kung Karl XV.
1924 arrenderades Bäckaskog av Per Åkers, som bodde på slottet i många år.

År 1956 skildes slottet från jordbruket. Båda delarna ägs av Statens Fastighetsverk. Slottet  arrenderades av Gustaf Ferlenius, som gjort Bäckaskog till ett populärt turistmål. Sedan dess används Bäckaskog för konferenser och kurser och är öppet för allmänheten. Det kan bli aktuellt att öppna restaurangen när pandemin har ebbat ut.

Bloggredaktionen har ännu inte besökt Bäckaskog men skall göra så till sommaren.

Underlag: "Skånes slott och borgar" av Charlotte och Peter Karlsson och Martin Christensen,
                  Wikipedia 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar