tisdag 11 maj 2021

TAIWAN - EN KRUTDURK


FAKTA OM TAIWAN
Huvudstad : Taipei
Språk: Mandarin
Yta: 36 200 kvadratkilometer
Invånare: 23 miljoner
BNP per capita (2005): 43 600 USD
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farligaste platsen på jorden, kallas Taiwan av tidskriften Economist. Och det handlar inte om risken för vulkanutbrott eller gängmord, utan om ett tänkbart krig mellan stormakter.
Kinas snabba ekonomiska tillväxt har skapat både växande geopolitiska ambitioner och utrymme för en kraftig militär upprustning. Taiwan har betraktats som en utbrytarprovins ända sedan 1949, när nationalisterna flydde till ön efter att ha förlorat inbördeskriget mot Mao Zedongs kommunister. Och enligt Peking måste en utbrytare till slut fångas in.


USA har under tiden upprätthållit "strategisk tvetydighet". Pekings princip om ett Kina erkänns, men den innebär ingen rättighet att invadera och ta över Taiwan. Tvärtom finns det en åtminstone underförstådd amerikansk säkerhetsgaranti.
Men skulle USA rycka ut till Taiwans försvar? Och riskera ett förödande slag mellan kärnvapenstater? Kina tycker sig se en rivaliserande supermakt på nedgång, utan att kunna känna tillförsikt vid en konflikt. Läget är emellertid som gjort för felkalkyler.
Charles Glaser, statsvetarprofessor i Washington argumenterar att USA borde tagga ner. Att värna om allianserna med Japan och Sydkorea är fortfarande ett nödvändigt amerikanskt intresse. Det räcker för att hålla Kina på mattan och bevara trovärdigheten i Östasien, anser han.


Taiwan är däremot inte nog viktigt för USA, enligt Glaser, medan Kina har både motiv och numera medel för att tvinga igenom sin vilja.

Fast det finns många skäl för Joe Biden att stå kvar vid Taiwans sida. Att landet är en  ekonomisk framgångssaga, världsetta på halvledare och avancerade datachips, är väl en sak. Det är framför allt en livaktig demokrati, till skillnad från enpartidiktaturen bredvid, och ett pågående bevis för att asiater inte alls mår bäst under kommunistiska kejsare. Taiwaneserna har just erfarit att Kinas löften till Hongkong inte ens var vatten värda.


Om USA övergav Taiwan skulle det skicka en global signal, inte bara om att en del demokratier är dömda att duka under. Amerika skulle ge upp den dominanta ställning det haft i östra Stilla havet sedan 1945. Världen i  övrigt skulle börja tvivla på var och när deras historiska åtaganden gäller. Det priset är kanske värt att betala för att undvika krig mot Kina? Någon sådan garanti finns inte. I stället skulle Pekings expansionism uppmuntras. Världens demokratier måste hålla samman, även kring länder som ligger avigt och farligt till. Kina kommer därmed också att tvingas överväga de katastrofala mänskliga kostnaderna med en militär konflikt.
Att en krutdurk måste explodera är inte förutbestämt.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar