söndag 16 maj 2021

ISRAEL OCH PALESTINA




 KORT OM BAKGRUNDEN
Palestina var under några decennier fram till andra världskriget ett brittiskt styrt område mellan Jordanfloden (Västbanken) och Medelhavet. Efter kriget lade FN 1947 fram en delningsplan som innebar att två nya länder skulle bildas, ett arabiskt och ett judiskt.
Den arabiska statsbildningen skulle bestå av tre landområden, ett runt Gaza, ett runt Jerusalem och ett vid gränsen till Libanon i norr.


Judarna skulle få större delen av södra öknen, kustremsan där Tel Aviv och Haifa ligger samt en nordöstlig del vid Genesarets sjö. Jerusalem skulle inte ingå i något land, stadens status skulle avgöras senare.
Den judiska sidan sade ja till planen, araberna sade nej. Strider utbröt i området, och när judarna utropade självständighet anfölls Israel från alla håll.
När krigsröken hade lagt sig 1949 hade Israel erövrat mycket större områden än i delningsplanen. Konturerna av dagens läge började skönjas, ett sammanhängande Israel från Libanon i norr ner till Eilat vid Röda havet, medan palestiniernas område krympt till Gazaremsan och Västbanken, utan fysisk kontakt med varandra.

                                                 Palestinska områden(gröna)

Sedan dess har de palestinska områdena blivit mindre efter rader av krig och konflikter med Israel.
Israels tillväxt har möjliggjorts efter omfattande stöd från USA.

NULÄGET
Israelernas utflyttning av araber från östra Jerusalem var den direkta orsaken till att konflikten nu blossat upp på nytt med raketskjutning mot civila mål i Israel och kravaller på gatorna.. Israels motoffensiv med flyg och artilleri styrs av Netanyahu och hans bittre politiska rival - försvarsministern Benny Gantz. Det är oklart varför de valt att intensifiera flygattackerna som tidigare varit förödande. En förklaring kan vara att USA:s utrikesminister Antony Blinken har meddelat att han vill att FN:s säkerhetsråd skall sammanträda nästa vecka och att Israel vill avsluta striderna och tillfoga Hamas så mycken skada som möjligt innan dess.



 Israeliskt flyg spränger den stora byggnaden med AP:s kontor mm

Hittills under striderna har allt gått Israels väg militärt. Ett stort antal chefer och experter från Hamas och i synnerhet från Islamiska jihad har dödats. Alla militära baser och polisstationer ovan jord i Gaza har förstörts. Israel hävdar också att Hamas underjordiska raketfabriker har skadats. Hamas bygger sina raketer medan Islamiska jihad får sina från Iran.
Hamas har under det gångna året mist sitt mest fruktade vapen, de underjordiska gångarna genom vilka de kunde skicka kommandosoldater in i Israel. De har neutraliserats genom Israels underjordiska betongmurar. Hamas är sålunda hänvisade till sina ballistiska raketer för att skada Israel.


Men på senare år har det israeliska luftvärnssystemet Irondome förbättrats radikalt och förstör nästan alla projektiler i luften.
Någon markinvasion torde det inte bli. I det ögonblicket Israel går in med marktrupp i Gaza mister de mycket av sin väldiga överlägsenhet. Hamas talesperson Abu Obeida sade i torsdags: "Vi ber för att Israel ska invadera". Israeliska marktrupper, nedtyngda av skyddsvästar, vatten och radioutrustningar är mindre rörliga i den främmande terrängen än sina motståndare, vars enda utrustning är gymnastikskor och automatvapen. Israel torde segra ändå men med onödigt stora egna förluster.

Underlag: Massmediarapportering













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar