lördag 29 maj 2021

PADELFEBER


 Padelsporten såg dagens ljus i början av 1960-talet. Det var den mexikanske affärsmannen Enrique Corcuera som, inspirerad av amerikansk paddle tennis, byggde den första padelbanan hemma i sin trädgård. Hans vän, den spansk-tyske prinsen Alfonso af Hohenlohe, introducerade sporten i spanska Marbella. Han var också en av hjärnorna bakom Marbellas förvandling från trög fiskeby till glamorös turistort. Prins Charles på besök, se nedan.


Det var i Marbella sporten fick fotfäste i Europa och den spred sig sedan snabbt till de flesta länder i främst västvärlden.
Sedan 2014 har sporten ökat mycket kraftigt i Sverige. Svenska padelförbundet beräknade att 2020 hade minst en halv miljon svenskar provat på padel.


Mari Andersson, Sveriges förbundskapten på damsidan och före detta tennisproffs, beskriver padel som "en gigantisk fritidsgård för vuxna". Att få tag på halltider i storstäderna kan ofta vara en näst intill omöjlig uppgift.
Varför är sporten så populär?
-  En viktig del är att det är mycket enklare för nybörjare än andra racketsporter. Nästan alla är nya och det har gjort att det också har blivit ett väldigt välkomnande och inkluderande, säger Mari Andersson. - Det som är bra är att det är ganska lika fysiska krav på män och kvinnor jämfört med fotboll eller tennis.

Att spela padel är inte helt olikt tennis, men den stora skillnaden är att padelbanan omges av glasväggar. För att nå framgång i sporten gäller det att utnyttja de här väggarna till sin fördel.

Mari Andersson har konstaterat att många padelspelare slarvar med sin uppvärmning före spel, vilket kan ge skador. Tennisarmbåge, beroende på överansträngda muskelfästen,  förekommer liksom brustna hälsenor, som en följd av snabba belastningsökningar vid de snabba förflyttningarna under spelet.

Trots - eller kanske beroende på padelns explositionsartade framväxt har sporten och dess utövare blivit ett vanligt hånobjekt. Det skämtas om att hallar,  fyllda av medelålders mellanchefer, tar matcherna på lite för stort allvar. På sociala medier skrivs att "padel är den riktiga pandemin" och i Expressen beskriver författaren Alex Schulman padel som 2020-talets största idioti. Sant är att det finns känslor i spelet och att det finns en del dåliga förlorare i hallarna. Men ingen tar som regel illa vid sig.

Det var männen i medelåldern som var först in i sporten. Men så ser inte  sporten ut alls längre. Den är mycket populär bland alla utövarna, män och kvinnor, unga och gamla.

Underlag: Johan Håkanssons bok "Padel. Historik, spelet, profilerna".
                  Robin Salomonsson DN












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar