DETTA MÅSTE DU VETA OM KRISEN I SUDAN.
Sudans 39 månader långa väg mot demokrati har avbrutits av en militärkupp.Under natten till måndagen fängslades en rad ministrar som sitter i ett övergångsråd som består av både civila och militära ledare. Premiärminister Abdalla Hamdok sattes i husarrest och armégeneral Abdel Fattah al-Burhan styr nu landet.
Med kuppen avbryts en 39 månader lång väg från diktatur till demokrati som inleddes våren 2019. Då ledde omfattande protester till att diktatorn Omar al-Bashir störtades bara en dryg månad innan han hade tänkt att fira 30 år vid makten i Sudan. Måndagens kupp i har inneburit omfattande protester på gatorna i Khartoum. Hittills har sju personer dödats.
Sudan ansågs under diktatorn Omar al-Bashirs styre vara ett av världens
värsta länder för kvinnor att leva i. Kort efter al-Bashirs fall 2019 upphävdes en rad lagar som reglerat kvinnors rätt att röra sig, klä sig och engagera sig i det offentliga samhället. I maj i fjol förbjöds könsstympning och i april i år godtogs FN:s kvinnokonvention från 1979.
Sudan är en regional jätte. Med närmare 1,9 miljoner kvadratkilometer är Suden det tredje största landet i Afrika, fyra gånger så stort som Sverige. Dessutom har Sudan en viktig geopolitisk placering. Sudan länkar ihop Nordafrika med Östafrika och Afrikas horn. Av Sudans sju grannländer saknar fyra en egen kustlinje och är därför beroende av Sudan för handel med omvärlden. I synnerhet som Nilens två grenar, den blå och vita Nilen flyter samman i huvudstaden Khartoum.
Sudan är ett viktigt transitland för flyktingar och migranter. I landet finns drygt tre miljoner internflyktingar som flytt från oroshärdar i och runt Sudan samt cirka två miljoner från andra länder. En liten del av dessa försöker varje år ta sig till Libyen med förhoppningen att kunna fortsätta till Europa.
Den tidigare diktatorn Omar al-Bashir(nedan)kan komma att släppas fri.
al-Bashir efterlystes 2009 av den internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag för krigsbrott i Darfur där ett inbördeskrig rasade åren runt millennieskiftet. Brotten i Darfur utfördes på al-Bashirs order. Övergångsrådet planerade att utlämna al-Bashir till ICC, men nu finns risk för att han i stället släpps. En hämndlysten al-Bashir på fri fot skulle vara en mardröm för civilbefolkningen och alla som stått upp för demokratin.
Underlag: DN:s korrespondent Erik Esbjörnsson