torsdag 7 oktober 2021

DEN UTSTUDERADE ÖMKLIGHETEN


 Justitie - och migrationsminister Morgan Johansson(S) gästade SVT:s Anders Holmberg för en vecka sedan. 30 minuter, som borde visas för landets förstagångsväljare i kommande val. Det är en illustration av hur politik kan ta sig uttryck, när den är som sämst, och hur god granskande journalistik kan utövas.
SvD:s politiske chefredaktör Tove Lifvendahl granskade intervjun i sin söndagskrönika under rubriken "Anständigheten"- Det kan vara av intresse att se vad hon tyckte om det hela.
Det är med alltmer blossande kinder som Morgan Johansson, modell 2021, får konfronteras med tidigare upplagor av sig själv. Som t ex 2008, då han skrev så här på sin blogg:

"Dagens huvudnyhet (SvD, DN) om att regeringen ska skärpa kraven på asylsökande som vill ta hit sin partner och barn, är ett symptom på stress. Pressad av låga opinionssiffror , ser Reinfeldt ingen annan utväg än att spela det främlingsfientliga kortet, med förhoppningen att han ska kunna göra om Lejonborgs tvivelaktiga bedrift från 2002. Då tjänade förslaget om språkkrav för medborgarskap som en magnet för främlingsfientliga väljare till Folkpartiet, och nu tror kanske Reinfeldt att detta nya förslag ska fungera på samma sätt för moderaterna. Det är bedrövligt i sin utstuderade ömklighet, men så typiskt för politiker som inte är så noga med de grundläggande värderingarna - bara man vinner val."

Anders Holmberg frågade Morgan Johansson hur det kom sig att exakt samma politik som Johansson då såg som ett uttryck för främlingsfientlighet, nu framförs med hänvisning till att det är ansvarstagande politik.
Morgan Johansson förklarade att han hade ändrat sin syn, utifrån att verkligheten hade förändrats. Anders Holmberg borrade sig fast. "Det är ingen liten förflyttning", påpekade han, liksom det faktum att Morgan Johansson, som av en händelse, raderat sitt gamla blogginlägg, om Reinfeldts och Lejonborgs moraliska uselhet ungefär samtidigt som regeringen presenterade ny migrationslagstiftning - med förslag om skärpta krav på anhöriginvandring och språkkrav.


Nu uppstår det intressanta frågor, så här 6 år senare. Morgan Johansson har varit på plats i ett flyktingläger i Libanon, och där sett hur stor den humanitära  katastrofen är i sådana länder. Och ändå -ändå- presenterade Morgan Johansson(S) och Märta Stenevi(MP) den 8 april i år regeringens sammanvägda förslag för den framtida migrationspolitiken, i vilken tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln. Som sagts tidigare: "Då är vi ju inte längre människor. Då är vi någonting annat." Frågan är: På vilket sätt skall man hädanefter betrakta Morgan Johansson, som driver den politik han ansåg gjorde Moderaternas partiledare omänsklig? Är han människa eller någonting annat?

Tove Lifvendal ger sedan Morgan Johansson en lång rad mycket träffande råd om hur man skall bete sig för att anses vara en ärlig och kunnig politiker och människa och varför man bör undvika att prata illa om andra och andras förslag som ju en vacker dag uppenbarligen kan bli ens egna.

Det är ju snart gåsatid i varje fall i Skåne. Det finns anledning i det här sammanhanget att påminna om det gamla ordstävet om att hälla vatten på en gås, och Morgan Johansson är ju skåning - det bara rinner av.

Underlag: Tove Lifvendahls söndagskrönika 26 september 2021 Tillhandahållet genom Toröredaktionens försorg.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar