tisdag 5 oktober 2021

FAMILJEN ERNMAN THUNBERG



 Familjen Ernman Thunberg har varit i ropet länge, inte minst genom sina döttrar. Greta, miljökämpen, är nog välkänd i nästan hela världen vid det här laget och lillasystern Beata har just påbörjat sin karriär. I dagarna har det varit premiär på musikalen "Forever Piaf" på Göta Lejon i Stockholm. Beata och mamma Malena delar på huvudrollen som den unga och den gamla Piaf. Tillsammans har de också utkommit med en bok "Scener ur hjärtat". Boken har recenserats av bland andra Jan-Olof Andersson i Aftonbladet. Vi skall titta lite närmare på den.

Hon är en firad sångerska. Han är skådespelaren som blev "hemmafru" och har stått vid hennes sida.
I boken "Scener ur hjärtat" berättar Malena Ernman, 51, och Svante Thunborg, 53, frispråkigt om sina liv. Om varför hon slutade på Operan. Om vardagslivet med två barn med svåra hälsodiagnoser. Och om kampen för miljön.
-  Att skriva boken har varit den bästa terapin vi kunde få, säger Malena.
I boken berättar de om vardagslivet med två döttrar som inte är helt friska. Ibland berättar de så närgånget och engagerat att det nästan känns som att man är på plats i parets stundtals kaotiska liv i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm.
Boken är skriven i jagform ur Malenas synvinkel, men ni står båda som författare. Hur har ni jobbat?
-  Svante skriver, säger Malena.
-  Båda två skriver, säger Svante och fortsätter,
-  Det är verkligen två röster, två personer, som gjort det tillsammans. Vi har fogat ihop 
det på ett sätt som är svårt att beskriva.


MÅNGA  SÖMNLÖSA  NÄTTER
Man blir starkt berörd av boken. Man kände också vissa tvivel. Kan man lämna ut sina barn på det här sättet?
Greta, 18 år, har haft grava ätstörningar. Fick sedan diagnosen Aspergers, högfungerande autism ocd, tvångssyndrom. Beata, 16, fick ett par år efter storasyster diagnosen adhd, med drag av Aspergers och ocd, trotssyndrom. Boken innehåller detaljerade skildringar av döttrarnas kamp för ett vettigt liv, med kompisar, i skolan, och Malenas och Svantes kamp både mot och med lärare, skolpsykologer och barn- och ungdomspsykiatrin för att barnen skall få så god hjälp som möjligt.
-  Det går inte att räkna de sömnlösa nätterna när vi har grubblat på frågeställningen, vad skall vi skriva och vad skall vi inte skriva om barnen.
Malena säger: Barnen har varit med i processen. De är så pass gamla, det var en önskan, framför allt från Beata, att hon ville berätta något som dom i skolan inte ser. Och Greta hon vill fortsätta folkbilda människor om miljön.



HUR DE TRÄFFADES
Malena Ernman var redan internationellt firad operastjärna när hon 2001 träffade Svante Thunborg, utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Göteborg på en tv-inspelning. Han spelade huvudrollen i en musikfilm om kompositören Joseph Martin Kraus (1756-1792), hon skulle göra en öm halvsyster.
Vi var halvsinglar båda två och i rätt ålder (30) för att hitta någon att bilda familj med.
Och så blev det också, det blev vi två.

GAV UPP KARRIÄREN
Svante gav upp skådespelarkarriären och blev "hemmafru". För det var ju Malena, efterfrågad på operahusen i hela världen, som kunde dra in stålarna till familjen.
-  Min karriär hade inte riktigt tagit skruv, så det var en självklarhet. Men allt i livet blev inte som de förväntat sig. Varken med operasjungandet eller med familjelivet.
Folk skrev till operan: När får vi se Malena igen?
Malena skriver i boken: Jag föll ihop strax innan sista föreställningen av Operans uppsättning av Xerxes. Hon genomförde föreställningen men kommer inte ihåg något,  men känner av det fortfarande. Det var en stor trötthet, det var fyra år sedan. Det var en hel  familj som gick i väggen.
Efter Xerxes bestämde sig Malena för att aldrig mer vara med i en operaföreställning.--Däremot kommer jag att fortsätta att sjunga operastycken och annat, på Dalhalla och julkonserter.


Närmast står musikalen Forever Piaf på Göta Lejon i Stockholm. Beata sjunger rollen som Piaf som ung och Malena har rollen som en åldrande Piaf.

HUR HAR NI KUNNAT HÅLLA IHOP?
Vi prioriterar rätt. Vi bråkar mycket. Vi skrattar mycket, vi älskar varandra på gott och ont, vi grälar, luftar och reder ut saker. Vi har gnuggats och blivit oumbärliga för varandra, säger Malena.

FAMILJEN ERNMAN THUNBERG
Sara Magdalena Ernman, född 4 november 1970 i Uppsala
Svante Thunberg, född 10 juni 1969 i Saltsjö-Boo
Greta Thunberg, född 3 januari 2003 i Stockholm
Beata Ernman, född 2005 i Stockholm































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar