onsdag 13 oktober 2021

TORGET I LJUNGBY


Bloggredaktionen reser frekvent mellan Nyköping och Höganäs. E4 passerar strax utanför Ljungby. Vid den senaste resan hade vi orsak att lämna E4:n för en del inköp inne i staden. Vi  passerade då torget nära centrum och kunde inte undgå att konstatera att där stod en ansenlig staty av en äldre och en yngre man. Vi stannade till och tog en bild av statyn och vi kunde då konstatera att det  var omöjligt att se vilka statyn föreställde. När vi kom hem fick vi forska vidare. Vi fick hjälp av Dick Harrisons bok,
"Jouhavande historiker".
Vi fick svaret i boken. Sannolikt är det få personer utanför Ljungby med omnejd som kan identifiera männen. Det rör sig om Astrad och Götrad, två verkliga personer som levde på 1000-talet och som omnämns på en av Smålands mest berömda runstenar, Replösastenen, som står strax utanför Ljungby. Inte långt därifrån finns ett gravfält och en skeppssättning.


Texten på runstenen lyder:

- Götrad gjorde denna vård efter Åstrad sin fader, den yppersta av de fränder och tegnar som fordom i Finnveden levde -

Forskarna har gissat att de båda kommer från Danmark, där i synnerhet Astrad eller Åstrad var ett känt namn under medeltiden. Det är också värt att nämna att Finnveden nämns som de båda männens hemland. Detta gamla bygdenamn är omtalat redan på 500-talet. En annan intressant observation är att termen regn förekommer. I England syftade det på en medlem av den kungliga hirden, men i Norden syftar det sannolikt på fria bönder.
Statyn i Ljungby gjordes 1952 av John Lundqvist.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar