måndag 11 oktober 2021

SPANIENS NATIONALDAG



 GLAD SPANSK NATIONALDAG
Alla invånare i Sherwoodskogen säger Grattis! till det spanska folket den 12 oktober. Då är det Spaniens nationaldag. För ett land som älskar sina fiestor och en befolkning som tar varje tillfälle i akt att gå ut på stan och festa kanske man kan tro att nationaldagen sker under storslagna, festliga former. Men det är faktiskt ganska långt från sanningen. Just nationaldagen är en lågmäld historia i Spanien, åtminstone på de flesta håll. Men en och annan flaggfest blir det ju.


Det mest centrala firandet sker i Madrid. Mest uppmärksammat är militärparaden som leds av kungen och premiärministern på paradgatorna Paseo del Prado, Cibeles och Plaza Colón. Ibland deltar spanska flygvapnet med en uppvisningsgrupp, som släpper ut rök i de spanska färgerna.



Alla har ledigt under nationaldagen och infaller den på en tisdag eller torsdag är många också lediga under klämdagen. Det är till och med så att om nationaldagen infaller på en 
söndag har man ledigt på måndagen.
                               
FIESTA DEL PILAR
Förutom att man firar nationaldagen de 12 oktober firar man också Fiesta del Pilar i Zaragosa i regionen Aragonien.


Det är en religiös högtid som hedrar jungfru Maria. Det är en mycket omtyckt festival. Hundratusentals människor från hela Spanien kommer till Zaragosa för att delta i festligheterna. Tjurfäktning är också ett viktigt inslag i festivalen.

Den 12 oktober firar man  också Christopher Columbus. Hans första seglats innebar att man satte segel mot Asien. Men han navigerade fel och hamnade i stället i Amerika år 1492 och just den12 oktober. Han firas också i Amerika av naturliga skäl.
Vid olympiaden i Barcelona 1992 firades 500-årsminnet av Columbus seglats. Spanjorerna hade låtit bygga kopior av Columbus fartyg från 1492, Santa Maria, Nina och Pinta.. Den här flottan sågs på TV flera gånger under olympiadveckorna. Besättningarna var spanska. Fartygen finns bevarade i gott skick och ligger nu tillgängliga för turister i Cadiz hamn i södra Spanien. Santa Maria har grundstött en gång men är förhoppningsvis segelklar igen.


Underlag: Bloggen MiMove, massmedia och besök i Cadiz, där fartygen ligger och där Punta byggdes, och på varvet i Cartagena där Nina byggdes och på varvet i Barcelona, där Santa Maria byggdes.
















            




































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar