fredag 1 oktober 2021

AFGANISTANS SISTE KUNG


                                      MUHAMMED ZAHIR, SHAH AV AFGANISTAN.

Han var kung mellan 1933 - 1973 och dog 2007, 93 år gammal.
I dagarna har vi fått se ruskiga bilder på Afganistans nuvarande härskare, talibanerna, vilda krigare med helskägg, turbaner,  fladdrande skjortor och nertyngda av allehanda vapen.
Så har Afganistans regenter inte alltid sett ut. Afganistan var faktiskt ett kungarike i flera hundra år och dessutom ett stort och mäktigt imperium under en lång tid, ett av de största länderna i Asien på sin tid.


Det var på 1700-talet då imperiet Durrani grundades och Afganistans härskare styrde över ett område med nuvarande Afganistan plus en stor del av grannländerna Pakistan, Iran, Indien och Turkmenistan.


Det riket genomgick många förändringar och ständiga krig med både utländska och inhemska fiender. Härskarfamiljen var ur folkgruppen pashtuner, som fortfarande är den största av 30 folkgrupper i landet. Den siste kungen hette Muhammed Zahir Shah (ovan) och såg ut som en distingerad engelsk officer. Hans far mördades 1933, varför Muhammed, som då var 19 år, utropades till kung. Han var en bildad man, skolad i England och Frankrike, han ville modernisera sitt land. Det första universitetet grundades, landet fick fria val, nästan demokrati och mänskliga rättigheter. Han hade goda förbindelser med grannländerna samt med USA och Sovjet. Efter 40 år vid makten avsattes han av sin egen kusin i en socialistbetonad statskupp 1973. Därmed upphörde monarkin som varat i 225 år.
Kusinen utropade republiken Afganistan. Kungen slog sig ner i Rom, där han levde stillsamt i många år, odlande sin trädgård, spelade golf, rökte cigarr och spelade schack. År 2001 störtades talibanregimen i Kabul. Exilkungen som då var 87 år återvände hem. Han fick hederstiteln "Nationens fader" och var allmänt respekterad och omtyckt, men monarkin återupprättades inte. Den gamle landsfadern var sjuk och bräcklig och avled 2007, 93 år gammal.



Hans son och pretendenten till tronen, Ahman Shah Kahn(ovan), är nu 86 år gammal, en anspråkslös man som skriver dikter i sitt hem i Virginia, USA och tänker stanna där. Men hans son som har farfars namn Mohammed Zahir Shah, är 49 år gammal, topputbildad i USA och Europa, politiskt och socialt engagerad. Honom kanske världen får höra talas om så småningom.

Underlag: Herman Lindqvist, kåsör.

















































  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar