torsdag 14 oktober 2021

"VAL" I RYSSLAND.


 I september hade man för syns skull anordnat val till Duman. De ryska valförrättarna lovade "fria och rättvisa val". I god tid före valdagen hade man sett till att oppositionsledarna antingen var dödade, förgiftade eller fängslade. Att Putins parti "Enade Ryssland" skulle få minst två tredjedelar av antalet ledamöter i Duman, det visste den opposition som fanns kvar i Ryssland långt före valet. Enligt de ryska valförrättarna blev det också lagom många, 315 platser av de 450 tillgängliga. Så många platser krävs för att Putins parti skall kunna ändra grundlagen alldeles på egen hand.
Detta gigantiska valfusk, som Putin ägnat sig åt under hela sin tid vid makten, har haft som enda syfte att ge Putin ett livstidskontrakt som landets ledare. Och nu verkar det som han lyckats. Han har låtit ändra grundlagen så att han nu är garanterad att få sitta kvar till 2036. Då är han 84 år!


Putin har gett sig själv .ett livslångt mandat som diktator. Man kan inte påstå att det finns någon balans i det ryska systemet. Putin kontrollerar i dag alla viktigare institutioner i landet, i synnerhet säkerhetstjänsten.
Det var visserligen dessa som en gång säkrade hans maktövertagande, men efter två decenniers kontroll över utnämningsmakten är de precis som alla andra en del av den kleptokrati som har suddat ut de sista resterna av 90-talets demokratiseringsförsök. Alla tar för sig och alla skyddar alla, men Navalnyj avslöjade en del.


Regimen lägger stor möda på att hålla folket på gott humör, något som blir svårare och svårare i takt med att plånböckerna blir tunnare, varuutbudet minskar och priserna skjuter i höjden. Kleptokratin sätter sina spår överallt och drabbar alla som inte ingår i de previlegierade  kretsarna. Men regimen fortsätter att odla en propagandabild för hemmabruk av ett hotat Ryssland som är ett offer för den fria världens konspirationer.

Septembervalet hade som främsta syfte att cementera 20 års utveckling mot ett alltmer totalitärt samhälle. Dessvärre har man visst folkligt stöd för sin politik, men allt fler ryssar tyckte inte om vad de såg när de vaknade under 90-talet. Och det har inte blivit bättre nu. Men många, alltför många, vänder sig tyvärr mot väggen med ryggen mot världen och somnar om i vetskap om att ingen, inte ens Putin, kan leva i evighet.

Visst underlag från: Elof Ehrenkrona, SvD













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar