söndag 10 oktober 2021

FREDSPRISET 2021


 Nobels Fredspris delades i år mellan den ryske oppositionspolitikern Dimitrij Muratov och den amerikansk - filipinska journalisten Maria Ressa.
De fick priset för sina insatser i respektive länder till skydd för yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och långvarig fred

DIMITRI MURATOV


Han föddes 30 oktober 1961 och fyller alltså 60 år om några veckor.
Dimitrij Muratov, tillsammans med ett 50-tal kollegor, startade tidningen Novaja Gazeta den 1 april 1993. Han var tidningens chefredaktör från 1995 till 2013 och åter 2019. Han har också varit programledare i TV.
Han har utmärkt sig som en tydlig kritiker till den auktoritära utvecklíngen i Ryssland och till annekteringen av Krim 2014.
Han stödde protesterna i Belarus 2020-2021. Han är medlem i oppositionspartiet Jabloko, men partiet fick enligt officiella siffror endast 1,3 % av rösterna till Duman och sålunda ingen ledamot. Vid de lokala valen har partiet däremot på en del orter kommit upp till närmare 10 %.
Tidningen Novaja Gazeta har under många år varit en ledfyr för det fria ordet och den ocensurerade kritiken av Kreml.
Men priset har varit mycket högt: trakasserier, hot, våld och mord. Sex av tidningens reportrar har dödats, bland andra  Tjetjenienreportern Anna Politkovskaja, som sköts till döds i en hiss i Moskva för 15 år sedan, preskriptionstiden går ut i år  och ingen skyldig har gripits.
Inför valet till det ryska underhuset, Statsduman, för cirka tre veckor sedan, kunde tidningen Novaja Gazeta avslöja valresultatet redan före valdagen. Putins parti "Enade Ryssland" skulle få 45% av rösterna, och det visade sig stämma på pricken. Oavsett hur folk röstade skulle det bli detta resultat hade tidningen räknat ut. Man visste hur rösträkningen brukar gå till.
Det förefaller som att Putin accepterar Muratov och hans skriverier och att han till och med hyser viss respekt för honom. Muratov tycks kunna formulera sig på ett sådant sätt att det inte förargar Putin alltför mycket.

MARIA RESSA

Maria Angelita Ressa föddes 2 oktober 1963 i Manila på Filipinerna.
Hennes far dog när hon var ett år. Modern flyttade till USA och lämnade dottern till släktingar i Manila. När hon var nio år flyttade hon till sin mor och styvfar som bodde i New Jersey. Hon tog gymnasieexamen 1982 och fortsatte studera biologi och engelska vid Princeton University. Efter kandidatexamen reste hon tillbaka till Filipinerna och tog en Master of Arts i journalistik vid University of Philppines. 

1986 störtades presidenten Marcos och tryckfrihet infördes. 
Ressa och en kamrat grundade nyhetskanalen Probe Profiles och några år senare Webbtidningen Rappler. Ressa blev chef för CNN-kontoret i Manila. Hon bevakade upploppen i Indonesien 1998, krisen i Östtimor 1999 och blev så småningom Asiens mest kända grävande journalist.
2012 startades nyhetssajten Rappler. Ressa hade tidigare intervjuat den blivande presidenten Rodrigo Durterte och var mycket kritisk till regimens krig mot drogerna, där tiotusentals dödades utan rättegång. Rappler utsattes för hot och hatbrev. Journalister kallades för "nationens fiender". I oktober antog den filipinska kongressen "Lagen om Cyperförtal". Högsta Domstolen ansåg emellertid att lagen stred mot konstitutionen. 2016 blev Rodrigo president och då godkändes den. Presidenten beskyllde Rappler för spridande av "fake news" och Ressa dömdes i juni 2019 för cyperförtal och riskerar nu 6 års fängelse.

Det skall bli utomordentligt intressant att få se Dutartes reaktion på att Ressa mottagit Nobels Fredspris 2021. 

VÅR GENERATIONS KAMP KOMMER ATT VARA EN KAMP FÖR SANNINGEN, yttrande av Maria Sessa, juni 2019. 

Underlag: Massmedia och Wikipedia.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar