fredag 4 februari 2022

ÄNTLIGEN!





ÄNTLIGEN!
 Efter två års isolering och försakelser i pandemins grepp får vi nu friheten tillbaka. Den 9 februari hävs alla Covid - 19 restriktioner. Inga fler karantäner, inga fler begränsningar på restauranger , biografer och  teatrar. Den som känner för det kan gå och gapa sig hes på hockey, fotboll eller vad det kan vara. Underbart!

Detta måste firas på något sätt, och vi gör det i form av en rejäl festmåltid som mästerkocken Alf Henrikson får tota ihop. Han var innehavare av, som de flesta säkert vet, tallrik nummer ett i Gastronomiska akademien. Han efterträdde Fritjof Nilssson Piraten på den platsen för en del år sedan. Han bör kunna veta vad god mat handlar om. Han har en del tankar om mat som han skrivit samman i det följande. Det mesta han skriver om skulle kunna vara ätbart. Bloggredaktionen skall emellertid prova på och äta och fira på riktigt nu till helgen. Vi har letat upp en riktigt trång gammal krog. Där skall vi ha kalas i morgon.

Betänksamt bredde jag smöret från Sverige på brödet från Finland,
tog mig en sillbit från Island, fem räkor från Norge,
en portugisisk sardin, en kroatisk sardell,
en ölklunk från Böhmen, en mindre genever från Holland,
därpå en skiva medvurst från Polen, en liten bit westfalisk skinka
med senap från Frankrike, vidare någon sallad
från Italiens land, en turkisk böna, en belgisk tomat;
så omelett med sibirisk krabba och saffran från Grekland,
sedan en småvarm sked gulasch från Ungern, en mindre potatis från Israel,
sist engelska keks, oliver från Spanien, ost från Schweiz,
bulgariska druvor, en amerikansk apelsin.
Då var jag mätt på min resa.

MAMMAS  ROTMOS
Lätt glömmer en man sitt modersmål,
om hans öde faller sig så.
Han förgäter ock sina fäders tro och får annat att tänka på.
Men sin mammas rotmos och ärter och fläsk
dem glömmer han inte ändå.

FLÄSK OCH BRUNA BÖNOR
Hårdstekta knapriga fläsksvålar gillas av många, det vet man,
men aldrig förenar de sig till en särskild rätt.
Aldrig prisas de som en delikatess av traktören hr Wretman;
knapriga hårdstekta fläsksvålars värde förbises lätt.
De borde gå in i vårt folks kulinariska fostran.
De går upp mot fasan och langust, de kan tävla med ostron
ehuru de verkligen smakar på annat sätt.
De gör människan lycklig och rund, de gör människan mätt.



FESTMÅLTID
Helstekt kamel som är fylld med helstekt får
som är fyllt med kokta höns som är fyllda med fisk
som är fylld med hårdkokta ägg är en präktig rätt
på vilken vid bröllop i öknen en hel beduinstam lätt plägar äta sig mätt.
Tyvärr är det mestadels så att den stora kamelen
är den segaste delen.

HAVETS HÅVOR
När Hötorgshallen av ostron är full
och strömmingen leker vid Danvikstull
och hummern är billig på Grand Hôtel,
då är syndafloden på nytt aktuell.

KAVIAR
Tyst giver fisken sin ättelägg
till pris åt kräftor och kockar.
Den värper oss många miljoner ägg
men kacklar aldrig och skrockar

EN FRÅGA OM FÄRG
Tänk om Champagnen var blå
som de druvor som ger den?
Skulle det gå att få ner den då?
Åjo, det skulle väl gå.


OM SPRITENS PRIS
Vredens druvor smakar den törstige på.
Av druvornas vrede drabbas han dagen därpå.

NYARE SVENSK FILOSOFI
Trötthet och leda
försvinner på freda
men olust och vånda
är tillbaka på månda.


Alla verser är tagna ur Alf Henriksons bok "Stångkorv & Bordeaux"































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar