onsdag 16 februari 2022

USA:S DEMOKRATI ÄR DÖENDE


 Genom att ljuga systematiskt och utmåla medierna som folkets fiender har Donald Trump vilselett och ökat den djupa splittringen som redan finns i det amerikanska samhället. När nu självaste presidenten och hans partikamrater på falska grunder hävdar att valförlusten beror på fusk är syftet att allvarligt skada den amerikanska demokratien.  Det skriver Jan  Hallenberg, USA-expert och forskningsledare vid Utrikespolitiska Institutet.

Efter förödmjukelsen att inte bli omvald har Donald Trump lyckats bra med den fortsatta radikaliseringen av det republikanska partiet och odlandet av myten om ett stulet val. En tredjedel av amerikanerna "anser" att Donald Trump vann presidentvalet 2020 och bland de republikanska väljarna är andelen hela 75 procent.


Det säger något om lögnens makt. I sökandet efter spår av  valfusk har förbandet av republikanskt avlönade jurister hittat 16 ogiltiga röster bland 159 miljoner valsedlar  från hösten 2020. Men nästan samtliga kom från republikanska väljare som hade försökt rösta två gånger på Trump.

Det finns i praktiken bara två politiska läger i USA och när majoriteten av kandidaterna och väljarna i den ena tror (eller låtsas tro) tror att demokratin redan är död är det ingen överdrift att kalla den döende, hinnan mellan demokrati och autokrati är redan sprucken. Om Trump blir vald till president 2024 kommer tre av fyra väljare som gav honom jobbet också att tro på lögnen om att demokratin redan var död. Det skulle ge honom och partiet ett mullrande mandat att fortsätta "rädda" demokratin. För det är det de försöker göra.
Att den största av Trumps lögner fått ett sådant fäste är ett av två akuta skäl till att USA:s  demokrati betraktas som döende. Det andra är den pågående kampanjen mot rösträtten, som hämtar kraft ur myten om det stulna valet.
I skuggan av hösten 2020 kan amerikansk politik se relativt lugn ut på avstånd men på delstatsnivå sjuder det.

                                                    Roy Cohn och Donald Trump

På delstatsnivå har republikanerna lagt fram över 900 lagförslag som kan göra det svårare att rösta eller skärper straffen för den som begår misstag. I 19 delstater har 34 nya lagar redan genomförts. Det handlar om allt från högre trösklar för den som vill registrera sig som väljare till mera bisarra förslag som förbud att dela ut vatten till människor som köar i timmar utanför vallokalerna. Man försöker rita om valkretsar, bemanna rösträkningsbyråkratin med Trumplojala republikaner och genomföra kraftiga nedskärningar av antalet vallokaler i svarta bostadsmråden.
Det kallas kamp för ordning och rättvisa men offensiven är besynnerligt fokuserad på staterna där valet 2020 avgjordes--och i  dessa vågmästarstater med bostadsområden där majoriteten av medborgarna är svarta. Och över detta vidsträckte slagfält turnerar Trump för att piska upp stöd för de partivänner som ställer sig bakom myten om det stulna valet. Den som öppet tror, eller låtsas tro,
på den största av hans lögner kan påräkna hans stöd inför höstens mellanårsval till kongressen, där samtliga stolar i representanthuset och 34 av senatens 100 stolar skall besättas av väljarna


I  ett samhälle där de antifascistiska reflexerna ha bedövats av tio års småstryk skulle demokratins död bara bli ännu en debatt.
I TV4:s morgonstudio kunde man härom dagen se kommentatorn Marcus Oscarsson fingra på en pekskärm med rubriken "Död eller inte?" Två kolumner. Ja, säger vissa. Nej, säger andra. Bredvid honom: ett skelett med solglasögon. Kanske är det först nu man begriper vad Yale-professorn Timothy Snyder menade med sin varning om lögnens kraft i en broschyr efter Trumps seger 2016: "Om ingenting annat är sant är allt annat bara ett spel."


Underlag: Andrev Waldén, fristående ledarskribent DN  ledarsida

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar