fredag 18 februari 2022

PUTIN OCH OLIGARKERNA


 I skrivande stund, 18 febr, har ännu inte Putin gett sin armé order att gå in i Ukraina.
Strateger och politiker världen över spekulerar över om och när det eventuellt kommer att ske. Världens ledare hotar Ryssland och Putin med kraftiga sanktioner om han skulle våga sig på en invasion. Kanske börjar Putin  inse att det inte blir så lätt för det ryska folket och inte heller för honom själv om han startar det här kriget.
Omvärlden har fått upp ögonen för den våldsamma penningflykt från Ryssland till främst västvärlden som pågår för närvarande. De ryska oligarkerna försöker desperat att få ut sina pengar ur Ryssland. London är en favoritadress. Över 5 procent av Londons dyraste fastigheter har på senaste tiden sålts till oligarker. Putin spelar med i detta spel. Den rika ryska överklassen är viktig för Putins ledarställning och för hans egna strävanden att bygga upp en jätteförmögenhet inom landet. Navalnyj var en av de första som avslöjade honom, bland annat hans lyxpalats, något som Putin inte torde kunna förlåta honom för någonsin.


Säkert kommer sanktionerna att bli mycket kraftfulla om Putin startar det här kriget. Till exempel vill EU stoppa rika ryssar från att köpa "gyllene pass." I dag kan sådana köpas i flera EU-länder. I tre av EU-länderna går det att bli medborgare genom att göra investeringar i landet: Cypern, Malta och Bulgarien. I tolv andra EU-länder, bland andra Italien, Nederländerna och Spanien, kan personer få uppehållstillstånd i utbyte mot mer eller mindre stora investeringar.
Systemet med "gyllene pass" och "gyllene visum" kritiseras hårt i en rapport som EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter (Libe-utskottet) antog i förra veckan.
I rapporten skrivs att gyllene pass är "stötande ur etisk, juridisk och ekonomisk synvinkel och utgör flera allvarliga säkerhetsrisker" och därför bör tas bort.


I utskottet sitter svenska socialdemokraten Evin Incir och hon säger: --Gyllene pass och gyllene visum är galenskap som inte hör hemma i vårt demokratiska Europa. Om den fria rörligheten skall fungera så kan inte enskilda medlemsländer gå egna vägar och ge pass och visum till kinesiska affärsmän och ryska oligarker, som många gånger är brottslingar och korrupta, säger hon. En annan ledamot i Libe-utskottet säger: Ingen vettig människa kan godta att man kommer hit och tvättar pengar, det är olagligt, det undergräver rättsstaten även om det fyller på vissa staters skattekistor.

I Bulgarien har gyllene pass funnits sedan 2013, men den nya regeringen har lovat sätta stopp. Hittills har totalt 97 personer köpt, varav huvudparten är ryssar. Tre av de individer som identifierats är ryska bankchefer, skriver nyhetssajten Euractiv.

EU-utskottets rapport antogs med stor majoritet. Samtliga svenska ledamöter i utskottet röstade för ett borttagande, dessa var förutom Evin Incir, Sara Skyttendal KD, Tomas Tobé M, Malin Björk  V och Alice Bah Kuhnke  MP.
Rapporten väntas gå till omröstning i EU-parlamentet i plenum i mars.


Underlag: Sigrid Melchior DN.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar