onsdag 23 februari 2022

PUTIN - GANGSTERBOSSEN


PUTIN ÄR INGEN STATSMAN, HAN ÄR EN GANGSTERBOSS.
DET VLADIMIR PUTIN GÖR ÄR INGET NYTT. HAN TRAMPAR PÅ I KÄNDA BLODSSPÅR , DÄR FÖRHALNING OCH FÖRVIRRING ÄR BEPRÖVADE METODER .

Vladimir Kalsongförgiftaren har vecka efter vecka fått ledarna för västdemokratierna att hålla andan och stå på tå. Det är mer än vad  hans kollega Mackie Kniven lyckades med , trots att han också var en  förfaren lönnmördare, kanske rent av skickligare. Enligt sången från "Tolvskillingsoperan" som gjorde Mackie odödlig kunde blodet på hans handskar aldrig spåras. Men en hel värld vet varifrån nervgiftet kom som skulle göra slut på oppositionspolitikern Navalnyj.
Vladimir Putin höll på måndagkvällen ett tal till nationen. Det är sådant statsmän brukar göra. Men Putin är inte en statsman. Han är en gangsterboss om än med stridsflyg, stridsvagnar och kärnvapen. Andra gangstrar viftar med ombyggda startpistoler. Putin mobiliserar sina stridskrafter längs Ukrainas gränser. Viss skillnad men ändå samma "modus operandi", köp en tulpan annars får du en snyting.


Till gangstermetodiken hör också att då och då visa sig resonlig, nöja  sig med en mindre andel av den "beskyddade" butiksägarens kassa och bli förorättad om denne ändå sätter sig på tvären. Det är trist att behöva ta till våld när man egentligen bara vill  göra affärer.
Somliga gangstrar uppövar ett mästerskap i att inför sig själva och världen göra sina offer till en slags medbrottslingar och sig själva till ett slags offer.
DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén beskrev häromdagen den förhalnings- och förvirringstaktik som Putin tillämpat under den pågående krisen som en "skotsk dusch". Ur munstycket kommer omväxlande kallt och varmt vatten. Ena stunden får Frankrikes president medla fram ett toppmöte med USA:s president. Nästa stund utropar han två nyskapade stater i Ukraina till självständiga "stater", det vill säga  påminner om att erövringskriget  faktiskt  pågår sedan år tillbaka.

Inget Putin gör är nytt eller originellt. Han trampar på i kända blodspår. Slobodan Milosevic och hans underhuggare Mladic och Karadzic var patologiska skotska duschare. 
I historieböckena kan vi se hur det gick till när Hitler  intog Danzig. Han klädde ut tyska soldater till upproriska polacker och lät dem "överfalla" en radiostation på polsk mark. Tyskland svarar på "provokationen" genom att invadera och ta hela Polen tillsammans med Sovjet.

Putin är inte Hitler. Den ryske presidenten  är inte någon apokalyptisk fanatiker. Men i vissa avseenden är gangstrar förbluffande lika,  oavsett format. Och också en historisk småhandlare som Putin kan ha en plan. Den analyseras pedagogiskt i en artikel i tyska tidningen Die Zeit (19/1 2022). Det är inte kalla kriget Putin vill blåsa liv i säger Die Zeit, tvärtom. Kalla kriget kännetecknades av fasta allianser, fixerade gränser och bundna avtal, kort sagt ordning och reda. Det Putin strävar efter är motsatsen, en världsoordning där den starkare har full frihet att ta vad han vill ha, en gangstervärld.

Underlag: Per Svensson, DN






















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar