måndag 21 februari 2022

PUTIN FÅR KRITIK


 RYSK MILITÄR UPPMANAR PUTIN ATT INTE PROVOCERA FRAM ETT KRIG

"Ett ryskt krig mot Ukraina vore en enorm tragedi och en grov förbrytelse. Försöket att genom våldshot få Ukraina att älska Ryssland är meningslöst och farligt."  Yttrandet är fällt av Leonid Ivasjov (nedan).
Leonid Ivasjov  är ordförande i  All Ryska officersförbundet och har genom karriären haft höga poster inom det sovjetiska försvarsministeriet. Bilden är från 2008.
Han är en av kritikerna, tidigare generalöverste, som 78-åring är han nu ordförande i ryska officersföreningen, en nationalistisk veteranorganisation. Han är en känd högernationalist som under lång tid --1976 till 2001--hade höga poster inom det sovjetiska och senare ryska försvarsministeriet.
Han stödde annekteringen av Krim för åtta år sedan. Men nu har Ivasjov svängt och skriver i ett öppet brev att ett krig mot Ukraina vore "en enorm tragedi och en grov förbrytelse". Och i en intervju i liberala radiostationen Echo Moscvy sade han sig tala för majoriteten av sina pensionerade officerskollegor.
Hans kritik mot Putin är skarp, och han kräver att presidenten avgår på grund av den "konstgjorda konflikt" som han har skapat som en distraktion från växande inhemska problem. I sitt öppna brev hävdar Leonid Ivasjov att ett krig skulle kosta tiotusental människoliv på båda sidor, och för alltid göra ryssar och ukrainare till dödliga fiender. En rysk offensiv skulle göra Ryssland till en internationell paria, utsatt för tunga sanktioner. Han uppmanar Putin att uppge sin " kriminella politik att provocera  fram ett krig där Ryska federationen kommer att finna sig stå ensam mot Västs allierade styrkor".
En väpnad operation mot Ukraina skulle ytterst kunna hota Rysslands existens som oberoende stat, varnar Ivasjov.


Översten Michail  Chodarenko (till vänster), tidigare anställd vid ryska generalstaben, varnar också för ett krig mot Ukraina, "ingen i Ukraina kommer att hälsa den ryska armén med bröd, salt och blommor."
Det är emellertid osäkert om dessa åsikter är utbredda eller i vad mån de kan påverka Putin i hans beslutsfattning. Men de tyder på att det finns kännedom om Putins planer i höga militära kretsar. Vad har då exmilitärernas utspel för betydelse? Åsikterna skiftar.
Andrej Kolesnikov, en analytiker vid Carnegie Moscow Center, säger i tidskriften Politico:

- Det finns en allmän känsla att om det blir ett krig, kommer  det varken bli kort eller segerrikt, och det kommer att bli många offer. Inte ens de mest konservativa skikten i samhället tycks vilja ha ett verkligt krig.-

Den oberoende militärkommentatorn Aleksandr Golts trodde först att Ivasjovs fredsappell var fejk, med tanke på hans nationalkonservativa bakgrund. Men eftersom Ivasjov har en djup förankring i det militära etablissemanget har han tagit på sig rollen att uttrycka åsikter hos tjänstgörande officerare, som annars inte får uttala sig politiskt.

Underlag: Michael Winiarski,  Dn.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar