torsdag 10 februari 2022

BEHÖVS MILJÖPARTIET?


SLÄPP ALDRIG IN MILJÖPARTIET I EN REGERING IGEN !

Med Miljöpartiet ute ur regeringen kan den nu fatta beslut som Miljöpartiet hindrat tidigare. Nu har  sålunda den socialdemokratiska regeringen kunnat ge klartecken för Svensk kärnbränslehantering, SKB, att gå vidare med planerna på en anläggning för mellanlagring och inkapsling i Oskarshamns kommun och en anläggning för deponering av kärnavfall i berggrunden vid Forsmark. Denna fråga, som utretts sedan 1970-talet, har  den rödgröna regeringen skjutit framför sig med allt märkligare metoder och argument.

Regeringen har också flaggat för att den inom kort beslutar om gruvföretaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession för en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk, ett ärende som legat på regeringens bord i snart fem år. Exemplen illustrerar vilken destruktiv inverkan MP har haft på beslutsförmågan i regeringskansliet och varför partiet aldrig bör släppas in i Rosenbad igen.


I fallet med Kallakgruvan har ärendet inte ens varit politiskt, utan regeringen har haft att ta ställning till om Beowulfs ansökan uppfyller minerallagstiftningens krav. Först därefter följer en rättslig prö
vning av om det är miljömässigt möjligt att starta en gruva.

MP satte helt enkelt sitt egenintresse över rättsstatens principer och gjorde politik av juridik. Ett parti som agerar så är inte moget att anförtros makt. Tyvärr talar dock allt för att det fönster som öppnades när MP hoppade av regeringen, snart kommer att slås igen. För i praktiken är Socialdemokraternas enda långsiktiga regeringsalternativ att MP återvänder till taburetterna.

Att MP i november släppte fram en S-regering berodde enbart på att mindre än ett år återstod till valet , och så generösa kommer inte MP att vara igen. I en intervju med DN. 19 jan signalerade språkröret Märta Stenevi att även höstens beslut att acceptera en S-regering var ett misstag. Men förhoppningsvis löser problemet sig självt. MP tycks vara fjättrat under fyraprocentsspärren, och är det parti väljarna tycker minst om. Att man har lyckats med prestationen att tappa väljare när samhällsdebatten i flera år handlat om partiets hjärtefrågor, visar att få väljare uppskattar den politik MP för.

Det är något att glädjas åt, oavsett vilken konstellation man hoppas skall styra Sverige efter valet. En regering som låter samhällsviktiga verksamheter gå i baklås är ingenting att satsa på.


Underlag: Toröredaktionen och Peter Wennblad, SvD.









 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar