fredag 25 februari 2022

SLUTET FÖR PUTIN



 KRIGET MOT UKRAINA INNEBÄR SLUTET FÖR DEN RYSKE ENVÅLDSHÄRSKAREN PUTIN. HAN KOMMER INTE PÅ SIKT ATT ÖVERLEVA SITT KATASTROFALT FELKALKYLERADE BESLUT. OCH HISTORIEN KOMMER INTE ATT VARA NÅDIG.

Det finns en populär sovjetisk slagdänga skriven av den ryske poeten Jevtusjenko. I sin förljugenhet sammanfattar den exakt vad Putins krigsförklaring mot Ukraina handlar om.

Vi kan kriga / men vi vill inte / att soldater skall falla i strid / Fråga de som föll vid Elbe / om ryssarna vill ha krig? (Fri översättning).

Sången är en märklig hyllning till Sovjetunionens insats i andra världskriget. Den låter förstå att Sovjet hjältemodigt befriade världen men att man motvilligt tvingades slåss, kriget var ett ok man utan egen förskyllan tvingades bära.


Ingenting om Molotov/Ribbentrop-pakten, anfallet mot Polen och Finland, ockupationen av de baltiska staterna, hur Öst- och Centraleuropa tvingades in bakom en järnridå.

Hur många gånger har man inte på TV fått se parader på Röda torget på Segerdagen där samma absurditeter uttalats?  "Vi vill inte kriga, vi  vill ha fred". Samtidigt  jublar åskådarna åt de kolossala robotarna som man paraderar med i centrala Moskva. Man klär upp sina barn i soldatdräkter från andra världskriget. Många ryssar tar avstånd från den här militarismen. Men det finns fortfarande en utgångspunkt som är mycket populär: att ryssen i gemen vill ha fred och endast krigar när man tvingas till det. Denna genomförljugna utgångspunkt är vad Putinregimen kommer att hänvisa till inför ryska folket.

Först anföll Ryssland Georgien 2008 eftersom man "tvingades" till det. Därefter Krim 2014 . Nu ännu en gång Ukraina 2022 - den här gången på bred front. Ryssland bombarderar flygplatser och militärbaser över hela landet, stridsvagnarna står utanför Kiev och Charkov. Rysslands president bombar alltså ett land som han själv betraktar som en del av Ryssland.




 

Det här är slutet för Putin-regimen. Det är ett krig som inte kommer att ge några resultat, som saknar folkets stöd och som leder till blodspillan hos en fredlig granne som en stor del av ryssarna har känslomässiga band till. Galenskapen är fullkomlig.

Putin kanske inte faller genast, men Ukraina blir hans Afghanistan.


Underlag: Anna-Lena Laurén 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar