onsdag 7 oktober 2020

COLUMBUS LOGGBOK FÖRSVANN


Som vi alla vet satte Christofer Columbus 1492 kurs västerut och  upptäckte Amerika. Hans egen beskrivning av en del av resan finns faktiskt bevarad, men däremot saknar vi originaldagboken från den första resan - den försvann för länge sedan. I dag får vi förlita oss på andrahandskällor som är baserade på den ursprungliga handskriften.



Den första av Columbus fyra resor till Amerika startade från den spanska staden Palos de Frontera den 3 augusti 1492. De tre fartygen i hans flotta - Santa Maria, Pinta och Nina - skulle komma att segla rakt in i historieböckerna, men färden gick inte problemfritt. Columbus hade naturligtvis inte tänkt att söka efter en ny kontinent - hans syfte var att hitta en ny handelsrutt till Asien, Indien i första hand. Men efter tio svåra veckor till havs, och med en besättning på gränsen till myteri, siktade han land. Det var en ö som fick namnet San Salvador och sedermera blev en del av Bahamas. Innan Columbus återvände till Spanien utforskade han även delar av ön Kuba och ön Hispaniola. Så inleddes västerlandets äventyr i Nya världen.

Columbus togs emot som en hjälte i Barcelona i mars 1493, och han var övertygad om att han nått fram till Asien. Han gav loggboken för resan till den spanska kungafamiljen, och drottning Isabella lät genast göra avskrifter av den. Hon gav en av dem till Columbus, den så kallade Barcelonaavskriften. Originalet syntes aldrig till igen. Columbus behöll avskriften till sin död 1506, och då ärvdes den av sonen Fernando som använde den som huvudkälla för sin biografi om fadern.

Avskriften försvann 1554, men turligt nog hade dominikanmunken och historikern Bartolomé de Las Casas också läst loggboken (cirka 1530), och han gjorde en sammanfattning av den i sin bok Historia de las Indias. Om hans sammanfattning är korrekt kan vi trots allt ta del av några av Columbus ord om denna omvälvande resa. Bland annat framgår det att Columbus inte alltid var så noga med sanningen när han för besättningen redogjorde för hur långt de hade kommit. Han gav de oroliga männen tillrättalagda siffror för att dämpa deras farhågor att fartyget kommit för långt ur kurs.

Loggboken var full av information om logistiken för resan, livet ombord och sådant som sjöfararna såg. Vi har tur som i alla fall kan få ett smakprov av detta material, men det är frustrerande att så mycket har gått förlorat. Låt oss hoppas att loggboken på något mirakulöst sätt dyker upp igen.

Underlag: "Hundra Mysterier du aldrig kommer att lösa" av Daniel Smith


EFTERSKRIFT.  I samband med de olympiska sommarspelen i Barcelona 1992 firades också 500-årsminnet av Columbus första resa 1492. Åren innan hade spanjorerna låtit bygga kopior av de tre fartygen i Columbus eskader, Santa Maria, Nina och Punta. De byggdes i Barcelona, Cartagena och Cadiz. Under olympiadveckorna seglade fartygen i vattnen utanför Barcelona och låg övrig tid förtöjda i Barcelonas hamn. Detta jubileum uppmärksammades dessvärre inte särskilt mycket under de världsomspännande TV-sändningarna från Barcelona. Fartygen ligger fortfarande kvar i sydspanska hamnar och är nu uppskattade besöksmål för turister. Senast kända hamn var Cadiz.

Red







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar