onsdag 28 oktober 2020

FRANKRIKE VISAR VÄGEN


 Frankrikes ambassadör i Sverige Etienne de Gonneville (ovan) tänker rätt i integrationsfrågan.

Diskussionen om integration i allmänhet, och muslimer i synnerhet, verkar ofta så polariserad att det inte går att föreställa sig  hur vi skall kunna ta oss ur detta. Men ibland händer det trots allt något som gör att man får upp hoppet. Som under intervjun med den franske ambassadören i söndagens "Agenda".

Programmet handlade om terrordådet där en lärare halshöggs på öppen gata i Frankrike efter att på lektionstid ha visat satirteckningar på den muslimske profeten Muhammed. Om detta hade Etienne de Gonneville välgrundade tankar.



För det första var han noga med att inkludera muslimer. Man behöver inte välja mellan att vara muslimsk och att vara fransk. Han underströk att Frankrike är ett muslimskt land, islam är den näst största religionen där, och att också muslimer måste skyddas mot islamismen. För det andra var han noga med att hålla sig till sakfrågan. När programledaren Anders Holmberg undrade om man inte måste respektera att vissa tar illa vid sig av teckningar av profeten Mohammed påpekade Etienne de Gonneville att "detta är den fälla islamisterna gillrat åt oss att falla ned i". Dådet handlade om terrorism inte om hädelse. Dessutom, tillade han, är hädelse inte förbjudet i fransk lag.

Även solen har sina blinda fläckar. För Frankrike må hålla sin tradition av yttrandefrihet högt - samtidigt är det i fransk lag förbjudet att "förolämpa" den franska nationalsången och trikoloren. Det finns därtill en sårig historia av brutal kolonialism mot muslimska länder.

Men vad gäller frågan om samtida radikal islamism, som är så brännande just nu, har Sverige faktiskt en hel del att lära av fransoserna. Genom att inkludera och samtidigt vara tydlig med gränserna - så bygger man  ett vi-samhälle.


Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar