fredag 23 oktober 2020

DROTTNING KRISTINA


 I Palazzo Corsini i Rom (ovan) i det rum där drottning Kristina dog år 1689 finns en minnestavla med inskriften: "Hon föddes fri, levde fri och dog frigjord".

Efter Gustav II Adolfs död vid Lutzen 1632 blev hans enda barn, den då endast sexåriga dottern Kristina, arvtagare till den svenska kronan. Hon började regera vid arton års ålder 1644 men abdikerade tio år senare och lämnade Sverige. Därpå konverterade hon till katolicismen och  valde att tillbringa större delen av sitt återstående liv i Rom där hon kom att bli en av det dåtida Roms stora kulturpersonligheter.


Hon ägnade sig åt konst och vetenskap och understödde med stor generositet vetenskapsmän och konstnärer, grundade en egen akademi, en egen teater och var innehavare av ett värdefullt bibliotek. Under sin tid i Rom skrev drottningen också mer än tusen maximer som hennes handsekreterare samlade och som sedermera nedtecknades av drottningens biograf Johann Arkenholz år 1756. Dessa tänkespråk är författade på franska och sammanställda i två volymer som sedan översattes till svenska. I båda maxim - samlingarna framträder Kristina som en stark och enveten kvinna. I den ena finner man slående paralleller till vår egen tid när det gäller kvinnans ställning, känslornas betydelse och självförverkligandets pris. I den andra finner man den åldrande Kristina i hennes betraktelser över Gud, tidens gång och livets förgänglighet.


 Drottning Kristina ville vara fri men i sitt sökande efter frihet var hon både sammansatt och motsägelsefull, en gåta redan för sin samtid. Hon vägrade acceptera den förhärskande
kvinnosynen där kvinnor ansågs både kroppsligt och själsligt svagare än män, mindre begåvade och lägre moraliskt stående.
Genom sin livsstil visade hon på en kvinnoroll som än i våra dagar inte är självklar. Det är inte svårt  att förstå att en så radikal och högt bildad kvinna som Kristina var omöjlig för samtiden att begripa sig på. 

Några exempel på hennes maximer:

-  Kvinnans dygder är så omöjliga att förena med de dygder och talanger som krävs för att regera att  hon för att bli en fullvärdig regent tvingas göra avkall lika mycket på sina dygder och goda egenskaper som på sina svagheter och brister, detta låter sig svårligen göras, men gör hon det inte drar hon löje över både sig själv och sitt styre.

-  Vare sig du gifter dig eller ej kommer du att ångra dig, sade Sokrates. Enligt min mening kommer alla som gifter sig ofelbart att ångra sig men däremot kan jag inte förstå varför man skulle ångra sig om man inte gifter sig, det säger jag av egen erfarenhet.

-  Somliga är så dumma att de är slavar och martyrer av födsel och ohejdad vana; de som tillbringar hela livet med spegeln i den ena och kammen i den andra handen är bara att beklaga.

-  En spark är en spark antingen den utdelas av en häst eller en åsna och som en spark förtjänar varje förolämpning bemötas.

-  Att låta en ogärningsman dö är att göra honom en ren välgärning.


Underlag: "Drottning Kristinas tänkespråk" av Annelie Fridell- Aggestam och Viveca Melander


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar