lördag 3 oktober 2020

USLA PRESIDENTER


 Mount Rushmore, ovan, visar exempel på bloggrubrikens motsatser: dugliga presidenter.

Det är snart val i USA, och det föranleder mig att göra en del reflektioner. Valet kommer sannolikt att kompliceras nu när Trumpen gått och blivit sjuk. Han kommer säkerligen att utnyttja det till sin fördel. Det blir ju svårt för Joe Biden att attackera en man som redan är utslagen. Det skulle ogillas och ge oförtjänta sympatier till Trumpen. Kanske det hela är "fake"? Man vet aldrig vad för slag av infernaliska tankegångar denne tölp besitter.


Han är säkert en av de absolut sämsta presidenter och den farligaste som västvärlden har skådat. Jag spinner vidare på temat dåliga presidenter, usla och korrupta. Även om Donald Trump intar tätplatsen som USA:s sämste, så finns det många före honom som konkurrerar om den platsen.

John Tyler 1841-1845. Han var allmänt känd som "His accidency" efter att själv ha svurit presidenteden utan att vänta på nyval efter president Harrisons plötsliga död.

Millard Fillimore, 1850-1853. Han ägnade sin presidentperiod åt att bygga upp ett ansenligt bibliotek i Vita huset, medan världen i övrigt stod i brand beroende på slaveriet som han bara ägnade en flyktig tanke.

Franklin Pierce, 1853-1857. Han stödde en lag som gjorde att Kansas och Nebraska kunde inför slaveri. Han ville även gå i krig mot Spanien om han inte fick köpa Kuba av dem. (Trumpen har ännu inte sagt om han vill starta ett krig mot Danmark om han inte får köpa Grönland.)

James Buchanan, 1857-1861. Han skickade trupper till Utah för att föra krig mot mormonerna. Motivet var grundat på ett felaktigt rykte, ett fake, som han aldrig bemödade sig att kolla upp. Lyckligtvis snöade trupperna fast i Wyoming.

Andrew Jackson, 1865-1869. Han var stor motståndare till tanken om lika rättigheter till alla medborgare. Han lade in sitt veto mot att ge de frigivna slavarna medborgerliga rättigheter. Han skrev vid ett tillfälle: "Detta är ett land för vita män och vid Gud så länge jag är president kommer det att vara ett land för vita män".

Ulysses Grant, 1869-1877. Krigshjälte. Han bekämpade Ku Klux Klan, men nallade ur statskassan och hade fingrarna i syltburken vid flera tillfällen. Han blundade för medhjälparnas korruption och beskylldes för nepotism.

Warren Harding, 1921-1923. Mutskandaler på rad. Han ägnade sig mest åt golf, sprit och älskarinnor. Han sade själv: "Jag passar inte för det här jobbet. Jag borde aldrig ha hamnat här." Han dog hastigt på ett hotellrum. Ryktet förtäljer att hustrun låg bakom dödsfallet som hämnd för hans fruntimmersaffärer.

Herbert Hoover, 1929-1933.Totalt tondöv för arbetarklassens svårigheter. Vägrade spendera statens pengar för att hjälpa de många tusen arbetslösa svältande under depressionen. Startade i strid mot sina rådgivare ett misslyckat handelskrig mot Europa som än i dag betraktas som ett superblunder.

 

Förutom de ovanstående så har vi i modern tid presidenter som har gjort superskandaler. Bill Clinton och Monica Levinsky, Nixon och Watergate och inte minst George W Bush som ledde världen och USA in i en ekonomisk kris. Hela hans presidentperiod är kantad av en rad skandaler som är utomordentligt väl dokumenterade av författaren Jean Edward Smith.

Det gick många historier om George W Bush medan han fortfarande var president. Han ansågs nog vara lite "bakom flötet". En var den här: I samband med  en kris i området tillfrågades han av en journalist (övers): Herr president, vad anser ni om krisen i Latinamerika? George W svarade: Hur skall jag kunna veta något om det, jag läste inte latin i skolan.

Dalbyredaktionen

Källor: Världens Historia
  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar