söndag 18 oktober 2020

PIRAYOR


 Myterna är många om pirayor och deras glupskhet. En titt i munnen på dem avslöjar ett skrämmande bett, men kan dom verkligen förvandla en fullvuxen man till ett skelett på fem minuter?

Det finns flera arter av pirayor, växt- och köttätare. De tillhör familjen laxkarpar och är släkt med den omtyckta akvariefisken tetran. På latin heter den "Serrasalmus natterteri".  "Serra"betyder såg, "salmo" lax och "natterreri" rovgirighet. 

Zoologen Raymond Owczarzak menar att det krävs 300-500 pirayor för att äta upp en fullvuxen man på fem minuter. Eftersom pirayorna oftast jagar i stora stim är ett sådant kalas absolut möjligt, men konkreta exempel är sällsynta. 


Fiskens rykte som dödsmaskin härrör från en händelse som en tidigare president i USA Teddy Roosevelt var med om 1913. Han färdades nedför Amazonfloden och på en plats där man lade till hade lokalbefolkningen stängt av en del av floden med nät och i detta tillfälliga vattenområde fyllt på med pirayor från andra delar av floden - utan att ge dem mat på flera dagar. När Roosevelt kom till byn kastade man som underhållning i en levande ko till fiskarna, som i sin akuta svält skeletterade kon på några minuter. Därefter sade Roosevelt att pirayorna var mer skräckinjagande än hajar och barracudor. Han skrev följande i sin reseberättelse "Through the Brazillan Wilderness" om pirayan: 
"Huvudet med dess korta nos, stirrande, onda ögon och gapande, skrämmande beväpnade käkar är som begreppet av ond vildhet, och fiskens beteende matchar exakt dess utseende".

En del av pirayans rykte är alltså välförtjänt, men de är inte så aggressiva som myterna antyder. I januari 2020 utkom en studie av brasilianska och portugisiska forskare, som dokumenterade att de flesta skador på dem som drunknar i pirayavatten orsakas av andra fiskarter. Ryktet som superskurk har gjort att pirayorna är dåligt studerade jämfört med många andra djurarter.

PIRAYAN SOM JÄGARE


-  Pirayan känner av blod i vattnet. Det visade ett försök med endast en droppe blod i 200 liter vatten. De samlas också i stim när de hör att det plaskar.

-  Pirayan föredrar att simma och jaga i stim. Studier visar att ju större stim en piraya befinner sig i desto lugnare beter den sig vid angrepp.

-  Pirayor har, i förhållande till kroppsvikt, ett av de kraftfullaste betten i djurriket. Tack vara de vassa, sågtandade tänderna kan den effektivt slita sönder bytet.

Underlag: Illustrerad Vetenskap 16/2020



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar