onsdag 14 oktober 2020

VAD HÄNDER I NAGORNO-KARABACH?


 EN LÄNGE VILANDE KONFLIKT OM UTBRYTARREGIONEN NAGORNO-KARABACH HAR TRAPPATS UPP MED DE BLODIGASTE STRIDERNA PÅ 25 ÅR.

Den historiska trätan riskerar att blossa upp i en större konflikt i Kaukasus.

VAD ÄR NAGORNO-KARABACH?
Ett bergsområde i Kaukasien som formellt tillhör Azerbajdzjan, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning. Den självstyrande lilla bergsklaven omges helt av Azerbajdzjan och har upp emot 150 000 invånare. Den största staden heter Stepanakert, Azerbajdzjan kallar den Chankendi.

VARFÖR STRIDER MAN?
Konflikten har stora nationalistiska förtecken och bägge länderna gör anspråk på området. Azerbajdzjan anser principiellt att Nagorno-Karabach är ett ockuperat område som tillhör Azerbajdzjan - vilket det också formellt gör. Armenien vill att området blir armeniskt, eller åtminstone står under armeniskt inflytande och vill ta den armeniska befolkningen i försvar. Karbacherna som styr hoppas främst på självständighet och att deras självutropade statsbildning -republiken Artsach - skall erkännas av andra stater.


GRÄNSDRAGNINGEN?
Det var sovjetledaren Josef Stalin som på 1920-talet splittrade området med kontroversiella gränsdragningar som han sannolikt gjorde på fri hand. Nagorno-Karabach blev en del av sovjetrepubliken Azerbajdzjan precis som Nachitjevan som än i dag är en azerisk enklav.

När Sovjetunionen föll samman i början av 1990 och länderna blev självständiga på nytt drogs de in i ett regelrätt krig. Omkring 30 000 människor, varav en majoritet azerier, dödades och hundratusentals armenier och azerier drevs på flykt åt olika håll. En vapenvila ingicks och man påbörjade fredsförhandlingar,  som ännu inte resulterar i något avtal.


VARFÖR BLOSSAR STRIDERNA UPP NU?
De senaste veckornas strider är de blodigaste sedan 1994. De inleddes 1 juli och tog rejäl fart 1 september. Länderna anklagar varandra för att ha börjat och deras ledare utväxlar ödesmättade ord om situationens allvar. Det finns gas och olja i området.

                                              Ett bergslejon i södra Nagorno-Karabach

I bakgrunden står Ryssland och Turkiet. Ryssland har en militär pakt med Armenien och har en militärbas i landet, men söker också relationer med Azerbajdzjan och vill ha en medlarroll i Kaukasien. Turkiet ser azerierna som ett brödrafolk och utlovar fullt stöd. Det finns också uppgifter om att den turkiska militären skickat rebeller från Syrien till konflikten för att bistå azerierna som är muslimer.

Iran. som gränsar till området, har också intressen att bevaka vid en regional konflikt.

Underlag: DN, AB och SVT Nyheter





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar