torsdag 15 oktober 2020

OSKAR ANDERSSON




 Inte många vet vem Oskar Andersson är eller var, men de allra flesta har nog hört talas om OA, skämttecknaren.

Han föddes 1877 på Kungsholmen i Stockholm och slutade sina dagar 28 november 1906, blott 29 år gammal. För säkerhets skull skar han både av sig pulsådrorna och sköt sig i skallen med revolver. På sin gravsten hade han tänkt att det skulle stå: "Här hvilar sig OA". Men det gör det inte. Det runstensliknande minnesmärket nära kyrkan på Ekerö upplyser helt kort att där vilar "Konstnären Oskar Andersson 1877-1906". Det bestämdes av hans föräldrar.

Under sin knappt decennielånga tecknarkarriär hann han med att göra sig ett namn både som seriepionjär och som en säregen och egensinnig absurd bildsatiriker. Han medverkade främst i dåtidens skämttidningar Söndags-Nisse och Strix samt i DN 1906.

Här följer några exempel på hans alster.


Ur serien "Mannen som gör vad som faller honom in" från 1902. Här har han hälsat på en man som han tycker illa om.


Löjtnanten till sin brud: "För jävålen Amanda, gå i takt" från 1900. Denna OA-karikatyr är en av många där militärer syns i en mindre fördelaktig dager.


"Columbus landstiger i Amerika", Tullbehandling, från 1900.


"Äktenskaplig lycka". Fröken Ottilia Larsson ämnar ingå äktenskap med från Amerika hemkomne Johan Nyberg. Den viktiga tilldragelsen uppskjuts emellertid gång efter annan på grund av brudgummens prästbetyg förkommit. Slutligen gör fröken Ottilia ett sista besök på pastorsexpeditionen och säger resolut: "Nu vill jag bara säga kyrkoherden att hur det än blir så börjar vi på måndag".


August Strindberg porträtterad som naturalist, darwinist och symbolist. Karikatyr av OA från 1900.


Inspirerad av de amerikanska dagspress-serierna började OA experimentera med att arbeta med flera bilder i följd. Han var den första i Sverige som berättade i serieform. Ovanstående från 1899 handlar om bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköping och deras resa jorden runt, publicerades som följetong i flera nummer av Söndags-Nisse.

DE SISTA ÅREN

OA blev med åren folkskygg och drabbades av tvångsföreställningar, De sista månaderna av sitt liv fick han ofta våldsamma raseriutbrott. Det har berättats att han den 28 november hamnat i bråk med ett par grannar på Ekerö. Efter det begav han sig till ångbåtsbryggan och förolämpade där en kvinna som höll på att tvätta kläder. Strax därefter hördes en knall från en skogsdunge där intill. Det var OA som sköt sig själv. Innan han sköt sig hade han skurit av sig pulsådern i båda handlederna.


Underlag: Hans O Alfredsson, DN och Wikipedia







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar