tisdag 27 oktober 2020

VINKULTUR


 För drygt 50 år sedan utgavs genom bokförlaget Bra Böckers försorg en bok som sammanfattar i stort sett allt som har med vinkultur att göra, odlingsområden, druvsorter, vinberedning och olika vinsorter. För alla som inte bara är intresserade att få en god flaska vin till middagen utan vill veta mera om viner är den här boken en guldgruva. Den heter Vingården och är skriven av Pernilla Tunberger och Alf Henrikson.
Boken finns inte längre att köpa hos så många bokhandlare utan måste köpas på antikvariat eller till exempel genom Bokbörsen.se.

Syftet med boken framgår av  Alf Henriksons inledande presentation som följer nedan:



Sannolikt finns det bland mottagarna av denna bok inte så få för vilka vin är en styggelse. Författarna har stor förståelse för deras syn på saken. Alkoholfrågan är ett allvarligt socialt och medicinskt problem som icke bör bortskymmas av festivitas och finsmakande, än mindre av dryckenskap eller snobberi. Men vinet är en naturens gåva som mänskligheten har levat med sedan  tidernas morgon. Det omnämns snart sagt överallt i Bibeln och omtalas tillsammans med bröd i dess mest centrala sammanhang. Det spelar en viktig roll i den grekiska och romerska antikens litteratur; det förbjuds av Islam och är av det skälet mycket omtalat även där; det är av stor betydelse i medeltidens kristna kloster och renässansens höviska kultur. Det kan kort sagt knappast tänkas  bort ur västerlandets historia, och därför bör icke blott drinkaren utan även abslolutisten veta något om vin. I Sverige och en del andra länder betraktas det av många bara som en rusdryck. Mycket stillöst vinpimplande förekommer förvisso ännu i vårt land, inte minst bland ungdomen som har framtiden för sig och bör kunna lära sig umgås med vin lika naturligt som de väljer sin mat. Att söka sprida en smula kunskap därom och därigenom bidra till dryckesvanornas hyfsning och förbättring är avsikten med denna bok.

Den här boken rekommenderas till alla som är intresserade av viner.

Mot den här bakgrunden kan det finnas anledning att titta lite närmare på våra alkoholvanor. Underlaget har tillhandahållits av Systembolaget.


SVENSKARNAS ALKOHOLVANOR
2019 drack alla svenskar över 15 år i snitt 8,67 liter ren alkohol per år. Det är en minskning med 10% på de senaste 10 åren. Tendensen är emellertid en ökning för personer över 65 år men en minskning för övriga.

Detta innebär att varje person över 15 år i snitt konsumerar följande kvantiteter per år:
Öl (50 cl) 342 burkar eller
Vin (70 cl) 91 flaskor eller
Sprit (70 cl) 32 flaskor eller kombinationer av öl/vin/sprit

POPULÄRASTE DRYCKERNA BLAND SVENSKARNA:
Vin 42,8%
Starköl 31,9%
Sprit 18,8%
Folköl 4,7%
Cider mm 1,9%

Tendens: Vindrickandet har sjunkit med 3% de senaste 10 åren, starköl har ökat med 5%, spriten har minskat med 28%.

HUR SKAFFAR VI ALKOHOLEN
Systembolaget 67%
Restauranger 17%
Laglig införsel 11%
Folköl (köpt i butik) 5%
Smuggel 3%
Hembränt 2%
Via nätet 1%

HUR HAR PANDEMIN PÅVERKAT
32 % av anställda i storstäderna har jobbat hemma, 19% i övriga landet.
I stort sett har sprit-,vin- och ölförsäljningen inte påverkats alls.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar